ŠIMÁNĚ, Michal a Jiří ZOUNEK. Metelkův zákon a jeho uplatnění při zřízení německé obecné menšinové školy v Roudníkách v letech 1918-1938. In Ježková, Věra. Kvalita ve vzdělávání: XX. výroční konference České asociace pedagogického výzkumu: Praha, 10.-12. září 2012: sborník příspěvků [CD-ROM]. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta. s. 648-654. ISBN 978-80-7290-620-8. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metelkův zákon a jeho uplatnění při zřízení německé obecné menšinové školy v Roudníkách v letech 1918-1938
Název anglicky The Law Metelka and its application in the establishment of the German elementary minority school in Roudniky in years 1918-1938
Autoři ŠIMÁNĚ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří ZOUNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, Kvalita ve vzdělávání: XX. výroční konference České asociace pedagogického výzkumu: Praha, 10.-12. září 2012: sborník příspěvků [CD-ROM], od s. 648-654, 7 s. 2012.
Nakladatel Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00066332
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7290-620-8
Klíčová slova anglicky Law Metelka; minority schools; Ústí nad Labem; Roudníky; 1918-1938
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Michal Šimáně, Ph.D., učo 108981. Změněno: 17. 4. 2014 10:21.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na zřízení německé obecné menšinové školy v obci Roudníky v soudním okrese Ústí nad Labem. Cílem je zmapovat příčiny a okolnosti vzniku této školy v oblasti, která v období existence Československé republiky byla z národnostního hlediska tvořena většinovou německou populací. Pohled je zaměřen i na důsledky „boje“ o německou menšinovou školu na česko-německé vztahy v dané oblasti. Výchozím bodem příspěvku je tzv. Metelkův zákon, který upravoval podobu menšinových škol. Tento zákon, ač ve své podstatě byl univerzální pro všechny národnostní menšiny žijící v tehdejší ČSR, byl zejména německým obyvatelstvem vnímán jako zákon namířený proti německému školství. O to zajímavější je tak sledovat snahy německého obyvatelstva po jeho uplatnění při zřízení vlastní menšinové školy. Shodou okolností ve stejné geografické oblasti, kde odpor k tomuto zákonu byl velmi silný. Při zpracování tohoto příspěvku je využíváno metod typických pro historický výzkum. Autoři přitom používají dobové prameny, které jsou uloženy v Archivu města Ústí nad Labem. Konkrétně jde o školní kroniky německé a české obecné školy v Roudníkách, prameny úřední provenience a dobová německy psaná periodika.
Anotace anglicky
The contribution focuses on the establishment of a German elementary minority school in the village Roudníky, which was situated in the judicial district of Usti nad Labem. The goal is to map the causes and circumstances of the genesis of this school in the area, which was formed from national point of view by German majority population during the existence of the Czechoslovak Republic. The view is also focused on the consequences of the "struggle" for the German minority school on the Czech-German relations in the region. The starting point of this paper is the Law Metelka, which laid down the structure of minority schools. This law, although was universal for all national minorities living in the former Czechoslovakia in its essence, was mainly perceived as an act directed against the German education system by the German population. So it’s very interesting to observe the efforts of the German population for application of this law in the establishment of their own minority school. Coincidentally, in the same geographical area, where resistance to this law was very strong. To solve this problem we used the methods of historical research. The archival documents were stored in the Town Archives of Usti nad Labem. This were especially the Czech and German school chronicles of the elementary schools in Roudniky, official sources provenance and German-language contemporary periodicals (such as Aussiger Tageszeitung, Aussiger Tagblatt).
Návaznosti
GD406/09/H040, projekt VaVNázev: Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
Investor: Grantová agentura ČR, Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
MUNI/21/SIM/2011, interní kód MUNázev: České obecné menšinové školství v okrese Ústí nad Labem v letech 1867 - 1938
Investor: Masarykova univerzita, České obecné menšinové školství v okrese Ústí nad Labem v letech 1867 - 1938
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:33