PAKOSTA, Tomáš, Petra OVESNÁ a Helena NEJEZCHLEBOVÁ. Využití softwarového hodnocení aglutinačních reakcí v medicínské laboratorní praxi. In Český kongres o infekčních nemocech 2013. 2013. ISBN 978-80-260-4768-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití softwarového hodnocení aglutinačních reakcí v medicínské laboratorní praxi
Název česky Využití softwarového hodnocení aglutinačních reakcí v medicínské laboratorní praxi
Název anglicky Utilization the software evaluation agglutination reactions in medical laboratory practice
Autoři PAKOSTA, Tomáš (203 Česká republika, garant), Petra OVESNÁ (203 Česká republika, domácí) a Helena NEJEZCHLEBOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Český kongres o infekčních nemocech 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00069591
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-260-4768-1
Klíčová slova česky Blot v1.0. ; aglutinace ; sérologické reakce ; vizuální hodnocení ; softwarově asistované hodnocení
Klíčová slova anglicky Blot v1.0. ; agglutination ; serological reactions ; visual evaluation ; software-assisted evaluation
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Pakosta, učo 323780. Změněno: 3. 10. 2013 13:22.
Anotace
Informační technologie jsou jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů moderní společnosti a lze je uplatnit i v rámci medicínské laboratorní praxe. V naší práci jsme se zaměřili na hodnocení výsledků aglutinačních reakcí s využitím speciální softwarové aplikace Blot v1.0. Aglutinace je produktem velkého množství sérologických reakcí, využívaných v laboratorní praxi k hodnocení přítomnosti širokého spektra antigenů (bakteriálních, …). Byly porovnávány výsledky vizuálního a softwarově asistovaného hodnocení aglutinačních reakcí. Cílem práce tak bylo ověřit schopnost počítačového programu snížit chybovost během odečítání vzorků a zvýšit reprodukovatelnost výsledků. V případě softwarového vyhodnocení byl zaznamenán vyšší podíl úspěšně stanovených vzorků v porovnání s vizuálním hodnocením, i když rozdíl nebyl v případě naší studie statisticky významný. Můžeme konstatovat, že využití počítačové analýzy obrazu má velký význam zejména pro určité typy sérologických metod, kde očekáváme spíše slabší úroveň výsledné aglutinace. Pomocí programu jsme dokázali odečítání výsledků zrychlit, standardizovat konečné výsledky a snížili jsme vznik chyb vlivem vizuálního, subjektivního hodnocení vzorků.
Anotace anglicky
Information technology is one of the fastest growing sectors of modern society and can be applied even in the medical laboratory practice. In our work, we focused on evaluating the results of agglutination reactions with the use of special software application Blot v1.0. Agglutination is the product of large number of serological reactions used in laboratory practice to evaluate wide range of antigens (bacterial, ...). We compared the visual and software-assisted evaluation of agglutination reactions. The aim of our work was to verify the ability of a PC program to reduce the number of errors in reading of samples, and to increase the reproducibility of the results. In the case of software evaluation there was a higher proportion of successfully established samples compared to visual evaluation, although the difference was not statistically significant in our study. We can conclude that the use of image analysis is especially important for certain types of serological methods, where we expect a lower level of the resulting agglutination. By using the program, we were able to speed up the reading of the results, standardize the final results, and reduce the number of errors due to visual, subjective evaluation.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:43