TIRPÁKOVÁ, Michaela, Tatiana KIMÁKOVÁ and Petr KACHLÍK. Nutrition from the point of view of health as a basis of prevention againrt oncological diseases. In ŘEHULKA, E., REISSMANNOVÁ, J. Contemporary Trends in Education for Health. 1st ed. Brno: Masarykova univerzita, 2013, p. 213-223. ISBN 978-80-210-6316-7.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Nutrition from the point of view of health as a basis of prevention againrt oncological diseases
Name in Czech Výživa z hlediska zdraví jako základ prevence onkologických onemocnění
Authors TIRPÁKOVÁ, Michaela, Tatiana KIMÁKOVÁ and Petr KACHLÍK.
Edition 1. vyd. Brno, Contemporary Trends in Education for Health, p. 213-223, 11 pp. 2013.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language English
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-210-6316-7
Keywords (in Czech) zdravý životní styl; onkologická onemocnění; kvalita života; prevence; selen; lykopen; antioxidanty
Keywords in English healthy lifestyle; oncological diseases; quality of life; prevention; selenium; lycopene; antioxidants
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Changed: 27/3/2014 15:46.
Abstract
This paper is focused on the nutritional habits of the population in the con text of prevention and health education and healthy lifestyle. WHO estimates that about 84 million people die of cancer in the years 2005 to 2015 without intervention measures. According to data from IARC (International Agency for Research on Cancer) listed in GLOBOCAN 2008 (Cancer Incidence and Mortality in the World 2008) worldwide is mentioned about 12.7 million new cancer cases and about 7.6 million deaths from cancer in 2008. Epidemiological studies show that of 30 to 40 % of cancer prevention can be prevented with diet, physical activity and maintaining a good body weight. A diet rich in fruits and vegetables reduces the risk of malignancies in the population. the anticarcinogenic protective nutrients in the diet include selenium, folic acid, vitamin E, vitamin B 12, flavonoids, antioxidants such as carotenoids, lycopene, lutein, cryptoxanthin. Ascorbic acid has limited efects when administered orally, but when intravenous administration is benefcial contribution. Consumption of probiotics as part of the efectiveness of the immune system, change the intestinal microflora may interfere with the process of carcinogenesis and it opens up the possibility of dietary modification in the development of cancer. Studies show the incidence of cancer in changing diet, nutrition is important to raise awareness of the population that changes have led to an improvement in how the current status of nutrition and health.
Abstract (in Czech)
Příspěvek je zaměřen na nutriční zvyklosti v populaci v kontextu prevence a výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu. WHO odhaduje, že asi 84 miliónů lidí zemře na rakovinu v letech 2005–2015 bez intervenčních opatření. Podle údajů IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) zmíněných v GLOBOCAN 2008 (Incidence a mortalita rakoviny ve světě 2008) se celosvětově uvádí asi 12,7 miliónů nových případů rakoviny a asi 7,6 miliónů úmrtí na následky rakoviny v roce 2008. Epidemiologické studie dokazují, že vzniku 30–40 % onkologických onemocnění lze preventivně předcházet dietou, fyzickou aktivitou a udržením si správné tělesné hmotnosti. Strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku malignit v populaci. K ochranným antikarcinogenním nutrientům ve stravě patří selen, kyselina listová, vitamin E, vitamin B12, flavonoidy, antioxidanty, jako karotenoidy, lykopen, lutein, kryptoxantiny. Kyselina askorbová má omezené účinky při perorálním podávaní, ale při intravenózní aplikaci je přínos prospěšný. Konzumace probiotik jako součásti efektivně působí na imunitní systém organismu, úprava střevní mikroflóry může interferovat s procesem karcinogeneze, což otevírá možnosti dietní modifikace při vzniku onkologických onemocnění. Studie dokazují snížení výskytu nádorových chorob při změně stravování, je důležití zvyšovat nutriční uvědomění populace, aby změny vedly ke zlepšení aktuálního stavu způsobu výživy a tím i zdravotního stavu.
Links
MSM0021622443, plan (intention)Name: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Special Needs of Pupils in Context with Framework Educational Programme for Primary Education
PrintDisplayed: 25/5/2024 19:07