ŠERÝ, Omar, Přemysl KREJČÍ, Ondřej BONCZEK a Ivan MÍŠEK. Využití moderních DNA metod ve výzkumu molekulárních příčin hypodoncie. Online. Ortodoncie. Olomouc: Česká ortodontická společnost, 2013, roč. 22, č. 3, s. 173-178. ISSN 1210-4272. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití moderních DNA metod ve výzkumu molekulárních příčin hypodoncie
Název česky Využití moderních DNA metod ve výzkumu molekulárních příčin hypodoncie
Název anglicky Modern DNA methods in the research of molecular causes of hypodontia
Autoři ŠERÝ, Omar (203 Česká republika, garant, domácí), Přemysl KREJČÍ (203 Česká republika), Ondřej BONCZEK (203 Česká republika, domácí) a Ivan MÍŠEK (203 Česká republika)
Vydání Ortodoncie, Olomouc, Česká ortodontická společnost, 2013, 1210-4272.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00065627
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky mutace; polymorfizmus; gen; PAX9; MSX1; DNA; oligodoncie; hypodoncie; ageneze zubů
Klíčová slova anglicky mutation; polymorphism; gene; PAX9; MSX1; DNA; oligodontia; hypodontia; tooth agenesis
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 7. 1. 2014 16:35.
Anotace
Příčinou ageneze zubů jsou poruchy buněčné diferenciace v průběhu vývoje dentice. Do současné doby byly nalezeny desítky mutací zasahujících do exprese genů, které se podílejí na diferenciaci buněk dentice. Jedná se především o mutace genů pro PAX9, MSX1 a AXIN2. Výzkum vlivu mutací genů podílejících se na vývoji dentice je založený na sekvenování především translatovaných oblastí. Do současnosti jsou používány běžné kapilární sekvenátory I. generace. Jejich použití je limitováno cenově a pracností analýz. Poslední roky přinášejí nové sekvenační metody (II. generace), zlevnění analýz a pokrytí větších analyzovaných úseků DNA. Cílem tohoto článku je shrnutí poznatků o dosavadním způsobu výzkumu vlivu mutací na vývoj dentice.
Anotace anglicky
Disturbances of cell differentiation in dentition development are cause of tooth agenesis. Until now, tens of mutations involved in gene expression related to dentition development were found. They are mutations mainly in PAX9, MSX1 and AXIN2 genes. The research on the influence of gene mutations involved in the dentition development is based on the DNA sequencing of primarily translated sequences. Capillary sequencing instruments of first generation were mainly used in the research until now. Their use is limited by cost and by laboriouness. Last years bring new sequencing methods (II. generation) with cheaper analyses and possibilities to make sequencing of larger DNA segments. The aim of this paper is a summary of the current knowledge about research manner of influence of gene mutations on dentition development.
Návaznosti
NT11420, projekt VaVNázev: Molekulární diagnostika hypodoncie a možnosti zubních autotransplantací
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:21