KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRA. Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu (Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals). Slovak Journal of Health Sciences. Univerzita sv. Cyrila a Metoda, 2013, vol. 4, No 2, p. 45-54. ISSN 1338-161X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu
Name (in English) Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals
Authors KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Slovak Journal of Health Sciences, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, 2013, 1338-161X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study Sport and leisure time activities
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/13:00069690
Organization unit Faculty of Sports Studies
Keywords (in Czech) Termický vliv stravy; nepřímá kalorimetrie; klidový energetický výdej; beztuková tělesná hmota; bílkoviny; maltodextrin
Keywords in English Thermic effect of food; indirect calorimetry; resting energy expenditure; fat free mass; protein; maltodextrin
Tags rivok
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Changed: 11/10/2013 15:06.
Abstract
Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %.
Abstract (in English)
The article focuses on a part of the total daily energy expenditure – thermic effect of food. The objective was to identify differences between postprandial energy expenditure after administering of isoenergetic testing meals with variable macronutrient content in selected experimental group. With the use of experiment the changes in energy expenditure above resting levels during 180 min after ingesting either high protein (85 en%) or maltodextrin (100 en%) meal-replacement shakes were identified. The experimental group were healthy men (n=20, 25,4 plus/minus 3,1 y). We found that, the amount of ~ 110 g of protein ingested within 10 min caused immediate and persisting thermic effect being significantly elevated for more than 3h. It is in contrast to the maltodextrin outcome. Ingestion of ~ 120 g caused a significant thermic effect lasting ~ 150 min. Diet induced thermogenesis calculated as the percentage of the protein and maltodextrin ingested reached ~ 14 % and 8 % respectively.
Links
CZ.1.07/2.4.00/17.0039, interní kód MUName: Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, 2.4 Partnership and networks
PrintDisplayed: 29/8/2024 18:31