BŘEZINOVÁ, Eva, Miroslav NEČAS, Hana JEDLIČKOVÁ a Vladimír VAŠKŮ. Kvalita života, Stručný dotazník vnímání nemoci - nově v českém jazyce. Česká dermatovenerologie. Mladá fronta a.s., roč. 3, č. 4, s. 247-251. ISSN 1805-0611. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita života, Stručný dotazník vnímání nemoci - nově v českém jazyce
Název anglicky Quality of Life, The Brief Illness Perception Questionnaire – newly in Czech language
Autoři BŘEZINOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslav NEČAS (203 Česká republika, domácí), Hana JEDLIČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Vladimír VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká dermatovenerologie, Mladá fronta a.s. 2013, 1805-0611.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00070674
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky obecná kvalita života; dotazníky kvality života; hodnocení medicínské péče; Stručný dotazník kvality života (B-IPQ)
Klíčová slova anglicky general quality of life; questionnaires for quality of life; evaluation of medical care; The Brief Illness Perception Questionnaire (B-IPQ)
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 2. 4. 2014 12:00.
Anotace
Článek pojednává o kvalitě života jako o nástroji hodnocení medicínské péče, včetně péče o pacienty s kožními chorobami. Přestože jsou parametry spadající do kvality života ryze subjektivní, stále častěji jsou užívány k vyhodnocení léčebného zásahu a mohou být i objektivně měřitelným hodnotám nadřazeny. Kvalita života je mnohoúrovňový pojem, dělí se na obecnou a tzv. se zdravím spojenou kvalitu života. Práce zmiňuje jednotlivé součásti kvality života a praktické příklady jejího hodnocení pomocí dotazníků. Do českého jazyka byl z anglického originálu nově přeložený Stručný dotazník vnímání nemoci, který náleží do skupiny dotazníků obecné kvality života spojené se zdravím. Nově validizovaná česká verze je stručná, jednoduchá a plně srozumitelná, hodí se pro většinu pacientů. Dotazník je možno užít pro kteroukoliv diagnózu, tj. nejen kožní, může sloužit ke srovnání různých onemocnění. Stručný dotazník vnímání nemoci se snadno vyplňuje, výsledky jsou snadno interpretovatelné a dobře použitelné jak pro výzkum, tak pro klinickou praxi.
Anotace anglicky
The article deals with the concept of quality of life as an instrument of evaluating medical care, including care for patients with skin diseases. Although the parameters monitored as a part of evaluating "quality of life" are purely subjective, they are increasingly used to evaluate therapeutic interventions and they can actually be given precedence over objectively measured values. Quality of life is a multidimensional concept, split into general quality of life and so-called quality of life in relation to health. The paper mentions the various criteria used for evaluating quality of life and how they are measured using questionnaires. Recently the Brief Illness Perception Questionnaire has been translated into Czech from the English original, which belongs to the group of questionnaires about the general quality of life in relation to health. The newly validated Czech version is concise, simple, fully comprehesible and fits most patients. The questionnaire can be used for any illness, not only for skin diseases and it can be used to compare impact of various illnesses. The Brief Illness Perception Questionnaire can be easily filled in, the results can be easily interpreted and thus well usable for both research and clinical practice.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 00:12