MATUŠKOVÁ, Veronika, Daniela VYSLOUŽILOVÁ a Eva VLKOVÁ. Kontracepce a oční trombembolické příhody. Česká a slovenská oftalmologie. Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 69, č. 2, s. 87-90. ISSN 1211-9059. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kontracepce a oční trombembolické příhody
Název česky Kontracepce a oční trombembolické příhody
Název anglicky Contraception and Ocular Thromboembolic Episodes – A Case Report
Autoři MATUŠKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí), Daniela VYSLOUŽILOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Eva VLKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská oftalmologie, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, 1211-9059.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00070748
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky edém terče zrakového nervu pretrombóza; pretrombotický stav; okluze retinální žíly; pokles zrakové ostrosti; hormonální antikoncepce
Klíčová slova anglicky optic disc edema; prethrombotic state; retinal vein occlusion; visual acuity decrease; hormonal contraception
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 15. 4. 2014 11:35.
Anotace
Cílem práce je upozornit na problematiku uzávěru retinální žíly v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce u mladých pacientek. V naší práci prezentujeme případ 22leté pacientky hospitalizované na naší klinice s náhlým poklesem zrakové ostrosti na levém oku. Po vyloučení ostatních příčin poklesu zrakové ostrosti byla u pacientky stanovena diagnóza pretrombotického stavu a byla nasazená antikoagulační léčba. Cílem práce je upozornit na problematiku uzávěru retinální žíly v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce u mladých pacientek. V naší práci prezentujeme případ 22leté pacientky hospitalizované na naší klinice s náhlým poklesem zrakové ostrosti na levém oku. Po vyloučení ostatních příčin poklesu zrakové ostrosti byla u pacientky stanovena diagnóza pretrombotického stavu a byla nasazená antikoagulační léčba. Cílem práce je upozornit na problematiku uzávěru retinální žíly v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce u mladých pacientek. V naší práci prezentujeme případ 22leté pacientky hospitalizované na naší klinice s náhlým poklesem zrakové ostrosti na levém oku. Po vyloučení ostatních příčin poklesu zrakové ostrosti byla u pacientky stanovena diagnóza pretrombotického stavu a byla nasazená antikoagulační léčba. Cílem práce je upozornit na problematiku uzávěru retinální žíly v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce u mladých pacientek. V naší práci prezentujeme případ 22leté pacientky hospitalizované na naší klinice s náhlým poklesem zrakové ostrosti na levém oku. Po vyloučení ostatních příčin poklesu zrakové ostrosti byla u pacientky stanovena diagnóza pretrombotického stavu a byla nasazená antikoagulační léčba.
Anotace anglicky
The aim of the paper is to warn of the retinal vein occlusion possibility due to the using of hormonal contraceptive pills in young female patients. A case report of 22 years old female patient hospitalized at the Department of Ophthalmology, School of Medicine, Masaryk University, Brno, Czech Republic, E.U., with sudden decrease of the left eye visual acuity is presented. After excluding other causes of visual acuity decrease, the diagnosis of prethrombotic state was made and anticoagulant treatment was started.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:09