Informační systém MU
DUŠA, Filip a Karel ŠLAIS. New solution IEF device for micropreparative separation of peptides and proteins. Electrophoresis. Hoboken: WILEY-BLACKWELL, 2013, roč. 34, č. 11, s. 1519-1525. ISSN 0173-0835. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/elps.201200485.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název New solution IEF device for micropreparative separation of peptides and proteins
Autoři DUŠA, Filip (203 Česká republika, domácí) a Karel ŠLAIS (203 Česká republika).
Vydání Electrophoresis, Hoboken, WILEY-BLACKWELL, 2013, 0173-0835.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text Full Text
Impakt faktor Impact factor: 3.161
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00080516
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/elps.201200485
UT WoS 000319939300009
Klíčová slova anglicky Bioactive peptides; Caseinomacropeptide; Micropreparative; Solution isoelectric focusing; Whey
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 18. 12. 2019 13:13.
Anotace
The article presents a new concept of preparative solution IEF where time requirements and efficiency are similar to gel-based IEF whereas simple fraction handling as well as quick and complete protein recovery typical for solution-based IEF methods are maintained. The presented method is based on the IEF in separation medium soaked in a segmented strip of nonwoven fabric. The strip is positioned in an open horizontal V-shaped trough. Suggested focusing method combines free solution IEF under continuous evaporation and whole channel dispensing. Separation medium based on ethylene glycol/water mixture enhances viscosity enough to reduce electroosmosis and prevents the medium from completely drying out. Generation of pH gradient and final local pH is visually traced by colored low-molecular pI markers added to input mixture, which enables an optimization of focusing process and collection of individual fractions at desired pH range. The proposed method was tested by fractionation of the proteins and bioactive peptides originating from raw whey. Moreover, subsequent HPLC analysis of the individually collected solution IEF fractions was used for identification of whey components. We confirmed that the method is capable to process directly few tenths of milliliters of raw samples including the salty ones.
Návaznosti
VG20112015021, projekt VaVNázev: Vývoj instrumentálních metodických postupů rychlé detekce a identifikace biologických agens v reálných vzorcích (Akronym: Detekce a identifikace biol. agens)
Investor: Ministerstvo vnitra ČR, Vývoj instrumentálních metodických postupů rychlé detekce a identifikace biologických agens v reálných vzorcích
Zobrazeno: 22. 7. 2024 08:26