ĎATKO, Miroslav, Jan KRAJSA a Tomáš VOJTÍŠEK. Dopravní nehoda - ano či ne? In XXI.Ostravské dny forenzních věd. ISBN 978-80-260-4703-2. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dopravní nehoda - ano či ne?
Název česky Dopravní nehoda - ano či ne?
Název anglicky Car accident – yes or no?
Autoři ĎATKO, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí), Jan KRAJSA (203 Česká republika, domácí) a Tomáš VOJTÍŠEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání XXI.Ostravské dny forenzních věd, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00070808
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-260-4703-2
Klíčová slova česky dopravní nehoda; přejetí ležící osoby; mrtvý člověk vedle silnice; pád; kraniotrauma
Klíčová slova anglicky car accident; person run over by vehicle; dead man by the road; fall; craniotrauma
Změnil Změnil: MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D., učo 15741. Změněno: 14. 1. 2014 10:39.
Anotace
Autoři příspěvku prezentují dva případy násilných úmrtí, kde úvodní doprovodné informace ze strany PČR se při pitvě ukázaly jako zcela liché. V prvním případě se jednalo o nález zraněného muže v okrajové čtvrti Brna u pobočky jedné banky. Muž byl pod vlivem alkoholu s pohmožděninou na hlavě, komunikace nebyla možná, proto následoval převoz do nemocnice. Policie ČR předpokládala, že se jedná o přepadení. Ještě téhož dne muž v nemocnici zmírá. Při nařízené soudní pitvě byla zjištěna poranění, která zcela jednoznačně svědčila pro přejetí, čili dopravní nehodu. Naopak druhý případ byl od počátku veden jak dopravní nehoda, a to střet chodce s nezjištěným vozidlem, protože muž byl nalezen mrtev na poli vedle silnice. Při nařízené soudní pitvě se však záhy ukázalo, že příčinou smrti bylo v tomto případě kraniotrauma po pádu na hlavu, bez jiných úrazových změn, které by ukazovaly na střet s vozidlem. Oba prezentované případy jsou podrobně popsány z hlediska soudně-lékařského nálezu a rovněž bohatě obrazově dokumentovány.
Anotace anglicky
The authors of the article describe two cases of violent death, in which first information from the police was misleading. In the first case there was an injured man found in the periphery of Brno, near to bank affilliate. The man was under the influence of alcohol with contusion of his head, not communicating, so he was transported to the hospital. The police suspected it was an assault. The same day the man died in the hospital. The forensic autopsy for police was performed, which showed that the man was run over by a vehicle, so it was a car accident instead of an assault. On the other hand the second case was announced as a car accident – collision of pedestrian with an unspecified vehicle, because the dead man was found in the field by the road. The forensic autopsy for police proved that the cause of death was craniotrauma without any other injury, which would explain the mechanism of car accident. Both of the discussed cases are described in detail focused on forensic medicine findings and picture documentation.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 11:59