WEBER, Pavel, Hana MELUZÍNOVÁ, František NÉMETH, Dana WEBEROVÁ a Katarína BIELAKOVÁ. Diabetes mellitus – existují možnosti prevence? Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, roč. 2, č. 4, s. 223-226. ISSN 1805-4684.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diabetes mellitus – existují možnosti prevence?
Název anglicky Diabetes mellitus - are there possibilities for prevention?
Autoři WEBER, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Hana MELUZÍNOVÁ (203 Česká republika, domácí), František NÉMETH (203 Česká republika), Dana WEBEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Katarína BIELAKOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00071182
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky diabetes mellitus – etiopatogeneze; epidemiologie; pozdní komplikace; perspektiva do budoucna; prevence
Klíčová slova anglicky diabetes mellitus -ethiopathogenesis; epidemiology; late complications; future perspective; prevention
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 20. 1. 2014 14:31.
Anotace
Diabetes je chronické onemocnění – spíše heterogenní syndrom – jež lze obecně i ve vyšším věku charakterizovat hyperglykemií, chyběním účinku inzulinu a sklonem k rozvoji pozdních komplikací (cév a tkání). Je projevem poruchy glukózové homeostázy a intermediárního metabolismu prakticky na všech etážích organismu. Změny vnitřního prostředí jsou hyperglykemickým stavem navozeny jak intra, tak i extracelulárně. Pro diabetika představuje chorobu na celý zbytek života vyžadující od něj dobrou compliance s adherencí k léčbě. Při špatné kompenzaci dochází postupně k závažným komplikacím, jako je postižení zraku až slepota, selhání ledvin, amputace dolních končetin a kardio- a cerebrovaskulární komplikace.
Anotace anglicky
Diabetes is a chronic disease - or rather a heterogeneous syndrome - which can be both generally and in old age characterized by hyperglycae-mia, lack of insulin action, and a tendency to develop late-onset complications (damage to blood vessels and tissues). It is a manifestation of impaired glucose homeostasis and intermediary metabolism of virtually all levels of the organism. Changes in the internal environment are a hypergly-caemic state induced by both intra- and extracellular factors. As for diabetics, the disease will affect them for the rest of their lives, requiring good compliance and strict adherence to treatment. When poor compensation occurs, serious complications gradually develop, such as visual impairment possibly leading to blindness, kidney failure, amputations of the lower limbs and cardio-and cerebrovascular complications.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 22:14