BAZALOVÁ, Barbora. Žáci s Aspergerovým syndromem. In BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. et al. Vzdělávání se zaměřením na inkluzivní didaktiku a vyučování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole hlavního vzdělávacího proudu. Education Focusing on Inclusive Didactics and Teaching Pupils with Special Educational Needs in Mainstream Schools. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 171-183. ISBN 978-80-210-6678-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žáci s Aspergerovým syndromem
Název anglicky Pupils with Asperger´s Syndrome
Autoři BAZALOVÁ, Barbora (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, Vzdělávání se zaměřením na inkluzivní didaktiku a vyučování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole hlavního vzdělávacího proudu. Education Focusing on Inclusive Didactics and Teaching Pupils with Special Educational Needs in Mainstream Schools, od s. 171-183, 13 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/13:00071933
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-6678-6
Klíčová slova česky Aspergerův syndrom; žák; porucha autistického spektra; edukace; diagnostika
Klíčová slova anglicky Asperger's syndrome; pupils; autism spectrum disorders; education; assessment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Mgr. Barbora Bazalová, Ph.D., učo 11544. Změněno: 14. 2. 2016 17:12.
Anotace
V kapitole jsou představeni žáci s Aspergerovým syndromem, kteří jsou ve většině případů vzděláváni inkluzivně ve školách hlavního vzdělávacího proudu. Teoretická východiska jsou doplněna ukázkami z praxe a postřehy autorky. Část kapitoly je věnována diagnostice. Dále je představeno dělení syndromu dle funkčnosti. Adaptace každého žáka s Aspergerovým syndromem ovlivňuje edukační proces, jak je popsáno v další části. Žáci s Aspergerovým syndromem ve většině případů dokáží s pomocí individuálního přístupu a podpory zvládnout školní docházku ve škole hlavního proudu a následně život v běžných podmínkách.
Anotace anglicky
The chapter introduces pupils with Asperger's syndrome who are in most cases inclusively educated in mainstream schools. Theoretical solutions are complemented by the examples from teaching practice and the author's insight. Part of this chapter is devoted to the assessment. Various types of the syndrome divided according to functionality are introduced. The adaptation of each pupil with Asperger's syndrome affects the teaching process, as described in the next section. In most cases, pupils with Asperger's syndrome can handle schooling in mainstream schools, and consequently they manage to live under normal conditions with the individual approach and support.
Návaznosti
MUNI/M/0012/2013, interní kód MUNázev: Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace
Investor: Masarykova univerzita, Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:46