ŘEHULKA, Evžen. Psychologické a psychohygienické otázky vzdělávání žáků se zdravotním postižením z pohledu inkluze. In OŠLEJŠKOVÁ H., VÍTKOVÁ M. et al. Východiska, podmínky a strategie ve vzdělávání žáků s těžkým postižením na základní škole speciální. Bases, Conditions and Strategies for Teaching Pupils with Severe Disabilities in Special Schools. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita. s. 39-54. ISBN 978-80-210-6673-1. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychologické a psychohygienické otázky vzdělávání žáků se zdravotním postižením z pohledu inkluze
Název anglicky Question of psychology and mental hygiene about education of pupils with disabilities in terms of inclusion.
Autoři ŘEHULKA, Evžen (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, Východiska, podmínky a strategie ve vzdělávání žáků s těžkým postižením na základní škole speciální. Bases, Conditions and Strategies for Teaching Pupils with Severe Disabilities in Special Schools. od s. 39-54, 16 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/13:00071983
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-6673-1
Klíčová slova anglicky inkluze; inkluzivní výchova; inkluze a psychologie; dítě a inkluze; rodiče a inkluze; učitelé a inkluze; inkluze a prostředí; konflikt; frustrace; stres; zdraví; kvalita života
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc., učo 1714. Změněno: 31. 3. 2014 14:19.
Anotace
Studie je přehledem základních poznatků z psychologie a psychohygieny, které se vztahují k problematice vzdělávání žáků se zdravotním postižením z pohledu inkluzivní pedagogiky. U žáků se z tohoto aspektu zaměřujeme na náročné životní situace, u rodičů na stresové situace, u učitelů na syndrom vyhoření, v sociálním prostředí věnujeme pozornost stigmatizaci a labelingu a při studiu materiálního prostředí ukazujeme na využití ergonomie. Závěrem naznačujeme možnosti chápat problematiku inkluzivního vzdělávání žáků se zdravotním postižením z hlediska teorie zdraví, přičemž jako výhodnější v této oblasti vidíme použití teorie kvality života.
Anotace anglicky
The paper is an overview of the basic knowledge of psychology and mental hygiene, which relate to the education of pupils with disabilities from the perspective of inclusive education. We focused of pupils difficult life situations, parents stressful situations, teachers burnout, we pay attention to stigma and labeling theory in the social environment and we show using of ergonomics. Finally, we attempt understanding the issue of inclusive education of pupils with disabilities in terms of the theory of health, but we see the theory of quality of life as preferable.
Návaznosti
MUNI/M/0012/2013, interní kód MUNázev: Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace
Investor: Masarykova univerzita, Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:10