KUMPAN, Tomáš, Jan PETŘÍK a Lubomír PROKEŠ. Zkušební morfometrická studie konodontů rodu Siphonodella: cestou k objektivizaci biostratigrafické identifikace hranice devonu a karbonu? In Moravskoslezské paleozoikum 2014, XVII. ročník. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zkušební morfometrická studie konodontů rodu Siphonodella: cestou k objektivizaci biostratigrafické identifikace hranice devonu a karbonu?
Název anglicky A pilot morphometric study of conodonts of the order Siphonodella: a way to objectification of the Devonian-Carboniferous biostratigraphic identification?
Autoři KUMPAN, Tomáš, Jan PETŘÍK a Lubomír PROKEŠ.
Vydání Moravskoslezské paleozoikum 2014, XVII. ročník, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Morphometrics;Procrustes analysis;conodonts;Siphonodella
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Kumpan, Ph.D., učo 175438. Změněno: 11. 2. 2014 00:38.
Anotace
Definice hranice mezi devonem a karbonem je založena na prvním výskytu konodonta Siphonodella sulcata (obr. 1) v evoluční linii od jeho ancestora Si. praesulcata. Uplatnění této definice však v praxi naráží na paleoekologické, tafonomické a především taxonomické problémy. Popisy zmíněných druhů se totiž do jisté míry překrývají a vzniká tak poměrně široká škála přechodných forem. Určení báze karbonu tak do jisté míry závisí na subjektivní interpretaci. Cílem této studie je pokus o kvantitativní zhodnocení obrysu platforem zmíněných druhů konodontů a jejich descendentů Si. bransoni a Si. duplicata aplikací metod geometrické morfometriky. Použitím morfometrické analýzy byly získány 1) „průměrné obrysy“ pro Si. praesulcata, Si. praesulcata-sulcata, Si. sulcata, Si. sulcata-bransoni, Si. bransoni a 2) hlavní komponenty určující navzájem nezávislé základní tvarové elementy. Těmi jsou např. pravo-levá asymetrie (PC1; která se projevuje navzdory sjednocení orientace všech vyobrazení), hruškovitost-kapkovitost (PC4), symetrie-asymetrie (PC5) apod. Aplikace LDA naznačila navzájem se překrývající morfologické skupiny s patrným evolučním trendem. Metoda CART ukázala možnost rozlišení skupin Si. praesulcata, Si. praesulcata-sulcata, Si. sulcata použitím hlavních komponent PC1, PC4 a PC5.
Návaznosti
GAP210/11/1891, projekt VaVNázev: Hranice devonu a karbonu v Evropě - multidisciplinární přístup
Investor: Grantová agentura ČR, Hranice devonu a karbonu v Evropě - multidisciplinární přístup
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:59