DUFEK, Michal a Jiří VANÍČEK. Včasné nasazení vysokodávkovaného interferonu beta 1- a (Rebif (R) 44) u aktivní formy roztroušené sklerózy vedlo k dlouhodobé stabilizaci – kazuistika. CESKA A SLOVENSKA NEUROLOGIE A NEUROCHIRURGIE. Ambit Media a.s., roč. 76, Supplementum 1, s. 9-11. ISSN 1210-7859. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Včasné nasazení vysokodávkovaného interferonu beta 1- a (Rebif (R) 44) u aktivní formy roztroušené sklerózy vedlo k dlouhodobé stabilizaci – kazuistika
Název anglicky Early Initiation of a High-Dose Interferon Beta-1a Treatment (Rebif (R) 44) in an Active Form of Multiple Sclerosis Leading to Long-Term Disease Stabilization - a Case Report
Autoři DUFEK, Michal (203 Česká republika) a Jiří VANÍČEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání CESKA A SLOVENSKA NEUROLOGIE A NEUROCHIRURGIE, Ambit Media a.s. 2013, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.159
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00072521
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000325235000003
Klíčová slova česky roztroušená skleróza; relaps; interferon beta; Rebif; magnetická rezonance; EDSS
Klíčová slova anglicky multiple sclerosis; relaps; interferon beta; Rebif; magnetic resonance imaging; EDSS
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 3. 2014 09:59.
Anotace
Kazuistika mladého muže, u něhož došlo k vývoji velmi agresivní roztroušené sklerózy relaps-remitentního typu s třemi atakami v průběhu půl roku a s těžkým nálezem na magnetické rezonanci, kde byly přítomny vícečetné aktivní, gadolinium- enhancující demyelinizační léze. Zaznamenali jsme velmi dobrou odpověď na léčbu vysokodávkovaným interferonem beta 1- a (Rebif (R) 44) s příznivými kontrolními vyšetřeními magnetickou rezonancí, stabilizací neurologického nálezu a vymizením relapsů nemoci. Pro příznivý vývoj byla po třech a půl letech dávka redukována na Rebif (R) 22, následně po jednom roce ale došlo u pacienta k atace, proto byla léčba vrácena na Rebif (R) 44. Celkově pacient snáší léčbu preparátem Rebif dobře, neutralizační protilátky proti interferonu beta byly vyšetřovány opakovaně a byly vždy negativní.
Anotace anglicky
Here we present a case report of a young male patient who developed a very aggressive form of relapsing multiple sclerosis presented with three relapses within six months and a severe magnetic resonance finding with multiple active gadolinium-enhancing demyelinating lesions. We observed a very good response to a high-dose interferon beta-1a treatment (Rebif (R) 44) characterized by improved magnetic resonance findings, stabilization of the neurological status, and absence of clinical relapses. Due to these positive outcomes, the dose of interferon was reduced to 22 mcg three times a week but, following a relapse one year later, the dose was increased back to Rebif (R) 44 mcg three times a week. The patient’s overall tolerance of Rebif treatment is good; regular assessments of neutralizing antibodies against interferon beta have been negative.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:41