D 2014

Možnosti čistší produkce v ubytovacích a stravovacích službách

KULHAVÝ, Viktor

Basic information

Original name

Možnosti čistší produkce v ubytovacích a stravovacích službách

Name (in English)

Cleaner production potential in hospitality industry

Authors

KULHAVÝ, Viktor (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Hradec Králové, Mezinárodní vědecká konference Hradecké ekonomické dny - Sborník recenzovaných příspěvků, díl II. p. 116-122, 7 pp. 2014

Publisher

Univerzita Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

50600 5.6 Political science

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14560/14:00075125

Organization unit

Faculty of Economics and Administration

ISBN

978-80-7435-367-3

Keywords (in Czech)

Čistší produkce; ubytování a stravování; udržitelný cestovní ruch; environmentální management

Keywords in English

Cleaner production; hospitality industry; sustainable tourism; environmental management
Změněno: 6/3/2014 11:23, Mgr. Ing. Viktor Kulhavý, Ph.D., MSLS

Abstract

V originále

Metodika čistší produkce, která je využívána v průmyslových podnicích, v zemědělství a lesnictví, je příležitostí i pro oblast služeb. Tlak na snižování nákladů a zároveň na diferenciaci a jedinečnost v sektoru cestovního ruchu vytváří prostor pro ekonomicky efektivní a zároveň environmentálně příznivá řešení. Cílem tohoto textu je poukázat na možnosti uplatnění konceptu čistší produkce ve stravovacích a ubytovacích službách a na související ekonomické, sociální a environmentální efekty.

In English

Cleaner production methodology approach used in industry, agriculture and forestry opens up opportunities also in service industry. Lowering costs, need for differentiation and uniqueness create space for economically efficient and environmentally favourable solutions. The article objective is to point out possibilities for cleaner production implementation in hospitality industry and to draw attention to the related economical, social and environmental effects.