RŮŽIČKA, Michal. Masaryk University DOI Tools. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Masaryk University DOI Tools
Název česky DOI nástroje Masarykovy univerzity
Autoři RŮŽIČKA, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Software
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Instalace software DOI na MU
Kód RIV RIV/00216224:14610/13:00072563
Organizační jednotka Ústav výpočetní techniky
Klíčová slova česky DOI; analýza citačních odkazů
Klíčová slova anglicky DOI; analysis of citation links
Technické parametry Open-source software, implementace v jazyce Perl. Kontakt na vývojáře: kic_admins@ics.muni.cz. Odpovědná osoba: Michal Růžička, Ústav výpočetní techniky Masarykovy univerzity, Brno, Botanická 68a, 60200 Brno, CZ, telefon: +420549496834, e-mail: ruzicka@ics.muni.cz. Webová aplikace zajišťující analýzu nestrukturovaných citačních odkazů a dohledání identifikátorů DOI pro publikace, pro které bylo DOI přiděleno. Seznamy citací je možné zadávat ve formě nestrukturovaného prostého textu, dokumentu ve formátu PDF nebo MS Office Word, anebo odkazem na domovskou stránku publikace v digitální knihovně.
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marta Novotná Buršíková, učo 15689. Změněno: 17. 3. 2014 10:38.
Anotace
Global unique identifier DOI (http://www.doi.org/) is a very useful tool for readers and writers of scientific literature that helps to uniquely identify the referenced publications and journals. The proper function of the DOI ecosystem and compliance with legal agreements with the DOI resolver operator it is necessary for the publisher to provide DOI with all the references in the published documents. Verification of existence of DOI for each of the references is necessary to carry out periodically even for historical publications as DOI can be assigned retrospectively. Thus, manual DOI look ups and verifications are out of economic and time constraints of any major publisher. This web application provides automated analysis of unstructured lists of references and DOI look up. Lists of references can be entered in the form of unstructured plain-text, PDF or MS Office Word documents, or a link to the home page of the publication in the digital library.
Anotace česky
Celosvětový jednoznačných identifikátor DOI (http://www.doi.org/) je velmi užitečnou pomůckou pro čtenáře a autory odborné literatury, který pomáhá jednoznačně identifikovat odkazované publikace a odborné časopisy. Pro korektní fungování celého ekosystému a dodržení smluv se správcem DOI resolveru je však nutné, aby vydavatel odborné publikace nebo periodika opatřil všechny autorské reference na literaturu v publikované práci patřičným DOI, pokud jí byl tento identifikátor přidělen. Ověřování existence DOI pro každý z odkazů je navíc nutné provádět periodicky i pro historické publikace, neboť DOI mohou být přiděleny i zpětně. Ruční provádění těchto kontrol je tedy mimo ekonomické a časové možnosti každého většího vydavatele. Předkládaná webová aplikace zajišťuje automatizovanou analýzu nestrukturovaných citačních odkazů a dohledání jim přidělených DOI pro publikace, pro které bylo DOI přiděleno. Seznamy citací je možné zadávat ve formě nestrukturovaného prostého textu, dokumentu ve formátu PDF nebo MS Office Word, anebo odkazem na domovskou stránku publikace v digitální knihovně.
Návaznosti
MUNI/92/1501/2009, interní kód MUNázev: KIC MU
Investor: Masarykova univerzita, KIC MU
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:17