KORYČÁNKOVÁ, Simona. Leksiko-semantičeskoje oformlenije filosofski značimych obrazov v poezii V. S. Solovjova. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 201 s. ISBN 978-80-210-6658-8. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Leksiko-semantičeskoje oformlenije filosofski značimych obrazov v poezii V. S. Solovjova
Název anglicky Lexical-semantic expression of philosophically meaningful images in V. S. Solovyovs poetry
Autoři KORYČÁNKOVÁ, Simona (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 201 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/13:00072656
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-6658-8
Klíčová slova česky poezie lexikologie sémantika poetický obraz symbol analýza
Klíčová slova anglicky V. S. Solovyev philosophy poetry lexical-semantic analysis poetic image symbol
Štítky Munipress, poetry images, Russian Language, Russian literature, symbolism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Dvořáková, učo 180818. Změněno: 26. 5. 2014 12:25.
Anotace
Predložennaja monografija stavit svojej celju analizirovat leksičeskie sredstva vyraženija, t.je. tě leksičeskije jedinicy i ich semantičeskije varianty, kotoryje javljajutsja značimymi dlja ponimanija filosofsko-mističeskoj poezii russkogo myslitelja, filosofa i poeta V. S. Solovjova. Poetičeskie obrazy světa, krasok, zvukov i emocionalnyh sostojanij obrazujut tochnyje semantičeskije struktury, otražajuščije duchovnyju i estetičeskiju paradigmu chudožestvennogo teksta. Ključevyje slova, simvoly i slova, nesuščije osnovnuju semantičeskuju nagruzku, analizirujutsja s točki zrenija konnotacii i vključenija jedinicy v semantičeskuju strukturu teksta.
Anotace česky
V uvedené odborné knize si autorka klade za cíl analyzovat lexikální jednotky a jejich sémantické varianty, které jsou určující pro pochopení filozofické a mystické poezie ruského myslitele, filozofa a básníka V. S. Solovjova. Poetické obrazy světla, barev, zvuků a emocionálních stavů jsou zařazeny do přesně strukturovaného významového rámce, který kopíruje duchovní a estetické kategorie básníkova základního paradigmatu uměleckého textu. Klíčová slova, symboly a sémanticky významné lexikální jednotky jsou interpretovány z hlediska konotace a zařazení do významové struktury výstavby básnického textu.
Anotace anglicky
The presented monograph shows a lexical-semantic analysis of authors poetic pictures which create the basis of Solovyovs philosophical thinking. The target of this monograph is to analyse verbal means which semantics is connected to Solovyovs mystical and philosophical opinions. In terms of the set target, it was necessary to solve many theoretical and practical questions. The basic task was the excerption of philosophically important poetic pictures which are typical for authors individual style. Consequently, such lexical units which bear a corresponding philosophical meaning in selected poetic pictures were detached. Based on a further analysis, other lexemes were defined which bear association nuances of sensual meanings and reflect the intellectual correlation between poets language and writers philosophical thinking. The basic research material consists of 80 poems of V.S.Solovyov.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:04