SKLENAŘÍKOVÁ, Jana. VYBRANÉ GYMNASTICKÉ CVIČENÍ JAKO ZÁKLAD TRÉNINKU PARAVOLTIŽE. In Mgr. Igor Duvač, Ph.D. Výzkum ve sportovním tréninku II. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 49 - 68. ISBN 978-80-210-6277-1. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-6278-2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VYBRANÉ GYMNASTICKÉ CVIČENÍ JAKO ZÁKLAD TRÉNINKU PARAVOLTIŽE
Název anglicky Selected gymnastic exercises as a training ground of paravaulting
Autoři SKLENAŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Výzkum ve sportovním tréninku II, od s. 49 - 68, 20 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00073013
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-6277-1
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-6278-2013
Klíčová slova anglicky paravaulting; hypotherapy; handicap; horse; gymnastics; preparation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Olga Krčmařová, učo 112373. Změněno: 25. 4. 2014 17:40.
Anotace
Paravoltiž neboli akrobacie na neosedlaném koni je jednou z rehabilitačních metod vycházejících z parajezdectví a zároveň jednou z disciplín sportovního ježdění pro osoby se zdravotním postižením. V základech je shodná s voltiží, což je sportovní disciplína nazývaná gymnastika na koni, je však našim klientům speciálně přizpůsobena. Jedinec se zdravotním postižením (paravoltižér) vykonává pod zdravotním dozorem na koni gymnastické cviky, a to buď samostatně, ve skupině či ve dvojici. Paravoltiž je pro jedince s oslabením poměrně náročná na fyzickou kondici a je určena osobám s jednotlivými typy postižení. Tato disciplína klade velké požadavky na koordinaci pohybu a na kloubní pohyblivost. Cvičenec musí zvládat vykonávat cviky na relativně malé a neustále se pohybující ploše, kterou představuje hřbet koně. Pomocí třírozměrného pohybu koně v kroku se cíleně působí na klienty s poruchou hybnosti, držení těla, koordinace a rovnováhy. Ve své práci jsem se zaměřila na oblast využití různých forem gymnastických cvičení do tréninkového procesu paravoltiže a vytvoření metodické řady pro tuto disciplínu, která do dnešní doby nebyla zkoumána.
Anotace anglicky
Paravaulting or acrobatics on the horse back is one of the rehabilitation methods based on para-equestrian and is one of discipline of sports riding for people with disabilities. At the root is the same as the vaulting which is a sport called gymnastics on horseback but is specifically tailored to our clients. An individual with disabilities (paravaulter) exercised with medical supervision. They performed gymnastic exercises, either individually, in groups or in pairs. Paravaulting for individuals with weakened quite demanding on the physical condition and is intended for people with various types of disabilities. This event puts great demands on the coordination of movement and joint mobility. A paravaulter must perform exercises on a relatively small and constantly moving surface which represents the horse's back. Using three-dimensional movement of the horse in step targets the clients with impaired mobility, posture, coordination and balance. We focused in the work on the area of using of different forms of gymnastic exercises in the training process of paravaulting and create a methodical series for this discipline which until now has not been investigated.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUNázev: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 23:01