Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inbook{1179867, author = {Juříková, Jana}, address = {Brno}, booktitle = {Problematika výživových zvyklostí I}, editor = {Mgr. Jana Juříková, Ph.D.}, keywords = {Zinc; set of dishes; chemical analysis; theoretical calculation}, howpublished = {tištěná verze "print"}, language = {cze}, location = {Brno}, isbn = {978-80-210-6163-7}, pages = {104-115}, publisher = {Masarykova univerzita}, title = {OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ}, year = {2013} }
TY - CHAP ID - 1179867 AU - Juříková, Jana PY - 2013 TI - OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ VL - Neuveden PB - Masarykova univerzita CY - Brno SN - 9788021061637 KW - Zinc KW - set of dishes KW - chemical analysis KW - theoretical calculation N2 - V předložené práci byl stanovován obsah zinku ve 13-ti hlavních sestavách pokrmů odebraných z jídelny Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Tyto sestavy pokrmů byly podrobeny chemické analýze v Ústředním vojenském zdravotním ústavu v Českých Budějovicích a dále u nich byla provedena teoretická kalkulace obsahu minerálních látek, v této části práce zinku. Podle chemické analýzy byl nejvyšší obsah zinku stanoven v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát, zatímco nejmenší obsah zinku byl stanoven v sestavě pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Porovnáním výsledků chemické analýzy a teoretických kalkulací bylo zjištěno, že tyto metody je možno mezi sebou nahrazovat jednu druhou, neboť výsledky získané oběma výše uvedenými metodami se od sebe výrazně neliší. Podle teorie, že polední jídlo by mělo obsahovat 50 % doporučené denní dávky všech makronutrientů i mikronutrientů by optimální dávka zinku pro dospělou osobu na oběd činila 6 – 7,5 mg. Toto doporučení splňovala pouze sestava pokrmů: smažený sýr, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Podle výsledků chemické analýzy byl největší obsah zinku zjištěn v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát (32 mg), zatímco nejmenší obsah zinku obsahovala sestava pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka (1,7 mg). ER -
JUŘÍKOVÁ, Jana. OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ (DETERMINANTION OF ZINC IN DISHES FROM THE CANTEEN OF MILITARY UNIVERSITY IN VYŠKOV IN THE CZECH REPUBLIC). In Mgr. Jana Juříková, Ph.D. \textit{Problematika výživových zvyklostí I}. Brno: Masarykova univerzita, 2013, p.~104-115. ISBN~978-80-210-6163-7.
|