JOHANISOVÁ, Naděžda. Udržitelný nerůst v souvislostech. In Naše společná přítomnost: ekonomický růst v souvislostech. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Udržitelný nerůst v souvislostech
Název česky Udržitelný nerůst v souvislostech
Název anglicky Sustainable degrowth in context
Autoři JOHANISOVÁ, Naděžda.
Vydání Naše společná přítomnost: ekonomický růst v souvislostech, 2014.
Další údaje
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Bližší informace o konferenci
Klíčová slova česky udržitelný nerůst; ekonomický růst; ekologická ekonomie
Klíčová slova anglicky sustainable degrwth; economic growth; ecological economics
Změnil Změnila: RNDr. Naděžda Vlašín Johanisová, Ph.D., učo 38023. Změněno: 12. 5. 2014 08:33.
Anotace
Abstrakt přednášky:V posledních letech se v zejména v jižní Evropě objevuje nové hnutí a s ním nový koncept, décroissance či degrowth, česky překládané jako nerůst (který dal též vznik stejnojmennému mezioborovému akademickému směru). Příspěvek se pokusí přiblížit tento koncept a ukázat, že se nejedná o pojem významově symetrický růstu, nýbrž de facto o novou inkarnaci radikální kritiky ekonomického systému, která má své implikace i pro současné napětí uvnitř ekologické ekonomie. Ta je některými autory (např. Clive Spash) kritizována za nereflektované přijímaní předpokladů středoproudé ekonomie a ztrátu hlubšího intelektuálního ponoru, které je však protiproduktivní z hlediska hledání skutečných kořenů environmentální krize. Akademický výzkum, zaměřený na podmínky a bariéry udržitelného nerůstu, by mohl být inspirujícím podnětem pro "temněji zelené" badatele v oblasti ekologické ekonomie.
Anotace česky
Abstrakt přednášky: V posledních letech se v zejména v jižní Evropě objevuje nové hnutí a s ním nový koncept, décroissance či degrowth, česky překládané jako nerůst (který dal též vznik stejnojmennému mezioborovému akademickému směru). Příspěvek se pokusí přiblížit tento koncept a ukázat, že se nejedná o pojem významově symetrický růstu, nýbrž de facto o novou inkarnaci radikální kritiky ekonomického systému, která má své implikace i pro současné napětí uvnitř ekologické ekonomie. Ta je některými autory (např. Clive Spash) kritizována za nereflektované přijímaní předpokladů středoproudé ekonomie a ztrátu hlubšího intelektuálního ponoru, které je však protiproduktivní z hlediska hledání skutečných kořenů environmentální krize. Akademický výzkum, zaměřený na podmínky a bariéry udržitelného nerůstu, by mohl být inspirujícím podnětem pro "temněji zelené" badatele v oblasti ekologické ekonomie.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 00:54