HORŇÁČEK, Josef, Lenka KLIMPLOVÁ, Jiří VYHLÍDAL, Jiří WINKLER, Iveta ZELENKOVÁ a Magda FRIŠAUFOVÁ. Možnosti uplatnění kompetencí při zprostředkování a poradenství na ÚP. Online. 2014, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti uplatnění kompetencí při zprostředkování a poradenství na ÚP
Název anglicky Possibilities of Using Competences in Mediation and Counselling Process at EO
Autoři HORŇÁČEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka KLIMPLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jiří VYHLÍDAL (203 Česká republika, domácí), Jiří WINKLER (203 Česká republika, domácí), Iveta ZELENKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Magda FRIŠAUFOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00075541
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky trh práce; monitoring; kompetence; kvalifikace; zaměstnavatelé; úřad práce
Klíčová slova anglicky labour market; monitoring; skills; qualification; employers; employment office
Štítky Employment office, labour market, Monitoring, skills
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Klimplová, Ph.D., M.A., učo 14402. Změněno: 14. 1. 2015 20:08.
Anotace
V rámci workshopu představili švédští experti Tord Strannefors a Jan Sundqvist „barometr profesí“, a to nejen jeho výstupy, ale zaměřili se také na data nutná pro jeho fungování. Dále popsali přínosy barometru profesí pro poradenství, zprostředkování, ale i plánování programů APZ na švédském trhu práce. V druhém bodu programu prezentoval odborný pracovník realizačního týmu projektu „Aktivní matching“ Josef Horňáček metodiku sběru dat a prvotní zjištění o požadavcích zaměstnavatelů na regionálním trhu práce. V závěru informoval o dalším postupu v rámci projektu, o vytvoření karet profesí, posouzení funkčnosti tohoto typu šetření trhu práce a vytvoření certifikované metodiky. Otevřel také diskusi o možnosti využití kompetencí při zprostředkování a poradenství na trhu práce. Třetím bodem programu byla prezentace jedné z tazatelek, pracovnice Úřadu práce Heleny Vlkové na téma „Zhodnocení aktivního matchingu“, v němž shrnula zkušenosti s dotazováním u zaměstnavatelů a pozitiva i negativa tohoto šetření z pohledu pracovníků úřadu práce. V diskusních příspěvcích na konci programu se účastníci soustředili především na roli úřadu práce a práci s uchazeči o zaměstnání, ale také na spolupráci se zaměstnavateli jako důležitými klienty ÚP.
Anotace anglicky
At the workshop, the Swedish labour market experts Tord Strannefors and Jan Sundqvist presented "occupational barometer", not focusing only on its output, but also on data necessary for its functioning. Furthermore, they described the benefits of this barometer for counselling and matching processes within public employment services as well as planning of the labour market programs. Then a specialist of the project "Active matching" Josef Horňáček presented data collection methods and initial findings on employers' requirements on workforce in the Czech regional labour market. In conclusion, he reported about further steps in the project, the creation of profession cards, assessing the functionality of this type of investigation in the labour market and the creation of certified methodology. He also opened a debate on the use of competencies in matching and counselling activities in the labour market. The last item on the workshop agenda was the presentation of one of interviewers, the labour officer Helena Vlková, on "Evaluation of Active Matching" which summed up the experience with the questioning of employers and the pros and cons of this investigation from the point of view of a local Employment Office. The discussion at the end of the workshop primarily focused on the role of the Employment Office and work with jobseekers, but also on cooperation with employers as important clients of the public employment services.
Návaznosti
CZ.1.04/5.1.01/77.00400, interní kód MUNázev: Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním trhu (Akronym: Aktivní matching)
Investor: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním trhu
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 19:47