KORYČÁNKOVÁ, Simona. Principy otraženija Krasoty v filosofskoj poezii V. S. Solovjova. In Dialog kultur VII. 1. vyd. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta, 2014, s. 3-9. ISBN 978-80-7435-389-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Principy otraženija Krasoty v filosofskoj poezii V. S. Solovjova
Název anglicky The principles of philosophical view of beauty in poetry of. V. S. Solovyov
Autoři KORYČÁNKOVÁ, Simona (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Hradec Králové, Dialog kultur VII, od s. 3-9, 7 s. 2014.
Nakladatel Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/14:00075550
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7435-389-5
Klíčová slova česky filosofie estetika poezie krása obraz
Klíčová slova anglicky philosophy aesthetics poetry bauty image
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D., učo 2596. Změněno: 17. 3. 2015 21:42.
Anotace
Avtor statji analizirujet filosofskije i estetičeskije ideji V.S.Solovjova i sravnivajet ih s poetičeskim otraženijem krasoty v jego poetičeskom tvorčestve. Izobraženije krasoty posredstvom poetičeskogo obraza svojeobrazno dopolnjajet predstavlenija filosofa o roli krasoty v prirodě i iskusstve i jejo vlijanii na čeloveka i duchovnyj proces. Leksičeskoe oformlenije igrajet rešajuščuju rol v vosprijatii značenija filosofskich poetičeskih obrazov. Funkcija iskusstva i otraženije v njom krasoty ponimajet Solovjov kak osnovu čelovečeskogo razvitija.
Anotace česky
Autorka článku analyzuje filozofické a estetické názory V.S. Solovjova a srovnává je s poetickým vyjádřením krásy v jeho básnické tvorbě. Vyjádření krásy prostřednictvím poetického obrazu svérázným způsobem myšlenkově doplňuje představy filozofa o roli krásy v přírodě a umění a jejím vlivu na člověka a duchovní proces. Lexikální vyjádření hraje podstatnou roli v pochopení významu filozoficky laděných poetických obrazů. Funkce umění a odraz krásy v něm považuje Solovjov za základ vývojového procesu člověka.
Anotace anglicky
The author analyzes V.S. Solovyov´s philosophical and aesthetic views and compares them with a poetic expression of beauty in his poetic creation. The expression of beauty through poetic image in a peculiar manner intellectually adds philosopher´s ideas about the role of beauty in nature and art, and its impact on ghosts process and humans. The lexical expression plays an important role in understanding of the meaning of philosophically tuned poetic images. Solovyov considered the function of art and the reflection of beauty in it the basis of the evolution process of man.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:19