BAROŠ, Jiří. Lidská práva, důstojnost a morální tradice. In Demokratizace a lidská práva (konference pořádaná Mezinárodním politologickým ústavem a Konrad-Adenauer-Stiftung ve spolupráci s portálem EurActiv a Fakultou sociálních studií). 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lidská práva, důstojnost a morální tradice
Název anglicky Human Rights, Dignity and the Traditions of Moral Enquiry
Autoři BAROŠ, Jiří.
Vydání Demokratizace a lidská práva (konference pořádaná Mezinárodním politologickým ústavem a Konrad-Adenauer-Stiftung ve spolupráci s portálem EurActiv a Fakultou sociálních studií), 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky důstojnost; lidská práva; morální tradice; ústavní demokracie
Klíčová slova anglicky constitutional democracy; human dignity; human rights; moral traditions
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Baroš, Ph.D., učo 61269. Změněno: 31. 5. 2014 20:43.
Anotace
Příspěvek se zabýval lidskou důstojností jakožto ústředním konceptem ústavního pořádku i tradice lidských práv. Upozornil na to, že jedním z hlavních problémů českého ústavněprávního i veřejného diskursu je právě nevyjasněnost základních konceptů ústavního pořádku, které až příliš snadno považujeme za samozřejmé. Byť se soupeřící morální tradice někdy neshodnou na specifikaci těchto konceptů při řešení konkrétních případů, nelze podceňovat šíři shody o jádru základních práv. Jisté je nicméně to, že potřebujeme hlubší diskurs o účelech a dobrech, která by měla ústavní demokracie chránit.
Anotace anglicky
The paper analyzes the concept of human dignity as a basic concept of the constitutional order of the Czech republic and, basically, of the whole tradition of human rights. It brings to the fore the fact that one of the main problems of the Czech constitutional and, more broadly, public discourse is the lack of the clarification of the concepts like human dignity which we simplistically conceive as self-evident. Although the rival versions of moral enquiry sometimes disagree on the specifications of these concepts when dealing the concrete cases, the breadth of the basic agreement on the common core of human rights should not be underestimated. However, what is obvious is that we need deeper discussion about the purposes and the goods which should be protected in the constitutional democracy.
Návaznosti
GAP408/11/0709, projekt VaVNázev: Soudobé výzvy demokracii ve středovýchodní Evropě
Investor: Grantová agentura ČR, Soudobé výzvy demokracii ve středovýchodní Evropě
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:32