KNOPFOVÁ, Lucia, Pavel BOUCHAL a Jan ŠMARDA. Možnosti studia transendoteliální migrace in vitro. Klinická onkologie. Ambit Media a.s., roč. 27, č. 1, s. 28-33. ISSN 0862-495X. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti studia transendoteliální migrace in vitro
Název česky Možnosti studia transendoteliální migrace in vitro
Název anglicky Techniques to Study Transendothelial Migration In Vitro
Autoři KNOPFOVÁ, Lucia (203 Česká republika, domácí), Pavel BOUCHAL (203 Česká republika) a Jan ŠMARDA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Ambit Media a.s. 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10601 Cell biology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075852
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky transendoteliální migrace; extravazace; entoteliální buňky; metastáza; transwell systém
Klíčová slova anglicky transendothelial migration; extravasation; endothelial cells; metastasis; transwell system
Štítky AKR
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc., učo 1223. Změněno: 19. 2. 2018 11:50.
Anotace
Nejzávažnější komplikací nádorových onemocnění je vznik vzdálených metastáz. K šíření do vzdálených orgánů využívají nádorové buňky často krevní cirkulaci. Vstup do krevního oběhu a průchod stěnou kapiláry do cílového sekundárního místa umožňují kolonizaci jiných orgánů a vznik život ohrožujících metastáz. Průchod stěnou cévy (transendoteliální migrace) je zásadní krok metastatické kaskády.Existuje několik způsobů, jak studovat transendoteliální migraci v živých modelových organizmech. Jejich výhodou je, že poskytují komplexní fyziologické mikroprostředí, jsou ale nákladné a technicky náročné. Proto se používají stále dokonalejší techniky pro sledování transendoteliální migrace in vitro, které jsou obecně dostupnější a méně náročné na vybavení. Technické přístupy ke studiu transendoteliální migrace in vitro, jejich rozdělení, modifikace, výhody a nevýhody jsou předmětem tohoto přehledového článku.
Anotace anglicky
The most dangerous aspect of cancer is the metastatic spread to other parts of the body. Cancer cells frequently use circulation to spread to secondary locations. By entering the bloodstream (in a process called intravasation) and by crossing the vessel walls at the metastatic sites (extravasation) tumor cells disseminate to distal organs and eventually form life-threatening metastases. Crossing the vessel walls (transendothelial migration) is a vital step of metastatic cascade. There are several methods to study transendothelial migration in living models. Although they offer complex physiological microenvironment, they are expensive and technically demanding, therefore not widely used. As an alternative, sophisticated techniques to investigate transendothelial migration in vitro have been developed. Classification, modifications, pros and cons of the in vitro techniques for studying transendothelial migration are summarized in this review.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:40