MAREK, Vladimír. Diagnostika a léčba diabetes mellitus z pohledu praktického lékaře. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, roč. 16, č. 4, s. 434-437. ISSN 1212-4184. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostika a léčba diabetes mellitus z pohledu praktického lékaře
Název anglicky Diagnostics and treatment of diabetes mellitus from the point of view of a general practitioner
Autoři MAREK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2014, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00075868
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky diabetes mellitus; praktický lékař • diagnostika
Klíčová slova anglicky diabetes mellitus; general practitioner; diagnostics
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 30. 6. 2014 16:15.
Anotace
Pacienti s diabetem mellitus tvoří velkou část pacientů v ordinacích praktických lékařů. Většina nemocných je dnes diagnostikována právě praktickými lékaři, a to často náhodně. Praktický lékař by měl sledovat a léčit nekomplikované diabetiky 2. typu a koordinovat péči o ně s ostatními specialisty. Komplikovanější nemocné a diabetiky 1. typu by měl odeslat k dispenzarizaci na odborné pracoviště. Součástí dispenzarizace je potom i léčba přidružených onemocnění a očkování diabetiků. U seniorů nelze pominout ani vlivy psychosociální, vliv rodiny a opatřujících osob.
Anotace anglicky
Patients with diabetes mellitus form a large proportion of the patients seeing general practitioners. These days, most of the patients with diabetes are in fact diagnosed by CPs, often randomly. A CP should monitor and treat uncomplica¬ted cases of type 2 diabetes and to coordinate the care for these patients with other specialists. Complicated cases and patients with type 1 diabetes should be sent for monitoring at a specialised centre. In such cases, treatment of accompanying diseases and vaccination of the diabetic patients forms a part of the patient monitoring programme as well. In seniors, it is also important to factor in psychosocial influences and the influence of the family and other caregivers.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 19:04