OBROVSKÁ, Jana. Spiritualita v nových sociálních hnutích: Případová studie neziskové organizace Embercombe. Sociální studia. Masarykova univerzita, 2014, roč. 11, 1/2014, s. 131-150. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spiritualita v nových sociálních hnutích: Případová studie neziskové organizace Embercombe
Název česky Spiritualita v nových sociálních hnutích: Případová studie neziskové organizace Embercombe
Název anglicky Spirituality in New Social Movements: Case Study of Nongovernmental Organization Embercombe
Autoři OBROVSKÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociální studia, Masarykova univerzita, 2014, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00075877
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Alternativní spiritualita privatizace náboženství deprivatizace spirituality nová sociální hnutí nová náboženská hnutí
Klíčová slova anglicky Alternative spirituality privatization of religion deprivatization of spirituality new social movements new religious movements
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 11. 3. 2021 15:08.
Anotace
Mnoho sociologických teorií předpokládá privatizovanou a sociálně bezvýznamnou povahu individualizovaných a de-institucionalizovaných forem spirituality. Tato práce se tomuto pojetí vzpírá: rozebírá alternativní spiritualitu zaměstnanců a dobrovolníků neziskové organizace Embercombe (UK) a ukazuje ji jako deprivatizovanou. Embercombe pořádá jak kurzy osobnostního rozvoje, tak environmentálně a sociálně zaměřené programy. Tato organizace je v práci vymezena jako součást sítě nového sociálního a náboženského hnutí (New Age) a tzv. holistického milieu. Na základě tříměsíčního zúčastněného a nezúčastněného pozorování, hloubkových rozhovorů, studia dokumentů a následné analýzy těchto dat rozebírám způsoby, kterými aktéři propojují vlastní spirituální růst s touhou po transformaci lokální komunity a širší společnosti. Alternativní spiritualitu vykládám jako kulturní zdroj, který tematizuje sociální a environmentální problémy přesahující privátní životy aktérů spjatých s kulturou organizace. Tento text je tedy příspěvkem ke studiu spirituality ve veřejné sféře (zejména v občanské společnosti) a jejího vztahu k sociální změně.
Anotace anglicky
In contrast with many sociological theories which presuppose the privatized and socially insignificant character of individualized and de-institutionalized forms of spirituality, this article explains the de-privatized character of alternative spirituality amongst employees and volunteers in a non-governmental organization called Embercombe (UK). Embercombe facilitates both spiritual development courses and environmental and social programmes. The organization is conceptualized as part of a new social movement, a new religious movement (New Age) and the holistic milieu. I spent three months conducting participant and non-participant observation, in-depth interviews, and document analysis to explain the ways actors interconnect their own spiritual development with an effort to transform the community and wider society. I conceptualize alternative spirituality as a cultural resource for grasping social and environmental problems which transcend the private lives of individuals rooted in the culture of Embercombe and engaged in the activities of new social movements. This article is a contribution to the study of spirituality in the public sphere (primarily in civil society) and its relationship to social change.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 22:50