KORYČÁNKOVÁ, Simona. Idějnyje predposylki jazykovogo oformlenija obrazov krasoty v proizvedenijach russkich i češskich simvolistov. Online. In Ladislav Vobořil. Rossica Olomucensia LIII. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. s. 99-103. ISBN 978-80-244-4077-4. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Idějnyje predposylki jazykovogo oformlenija obrazov krasoty v proizvedenijach russkich i češskich simvolistov
Název anglicky Ideological Premises of Linguistic Expression of Beauty in the Works of Russian and Czech Symbolists
Autoři KORYČÁNKOVÁ, Simona (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání 1. vyd. Olomouc, Rossica Olomucensia LIII, od s. 99-103, 5 s. 2014.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/14:00075915
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-244-4077-4
Klíčová slova česky filozofie estetika poezie krása obraz lexém
Klíčová slova anglicky philosophy aesthetics poetry beauty image lexeme
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D., učo 2596. Změněno: 17. 3. 2015 21:38.
Anotace
Avtor analizirujet poeziju V.S. Solovjova i filosofsko- esteticheskije vzgljady O. Brzeziny i sravnivajet ich s vyrazhenijem krasoty v jego poeticheskom tvorchestve. Projekcija krasoty v poezii kazhdogo avtora osnovana na leksicheskom predstavlenii, kotoroje sootvetstvujet ich ideje urodstva i krasoty, ich vzaimodejstvija i garmonii. Metafora prirody i prirodnych javlenij stanovitsja glavnym instrumentom vyrazhenija vnutrennich perezhivanij filosofskogo i duchovnogo predstavlenija o mire. Nesmotrja na sushchestvennyje formalnyje razlichija v ekspressii krasoty v poezii oboich avtorov, sut koncepcii zemnogo i nebesnogo mira, prakticheski ne menjajetsja.
Anotace česky
Autorka analyzuje poezii V.S. Solovjova a filozofické a estetické názory O. Březiny a porovnává je s poetickým výrazem krásy v jeho básnické tvorbě.Projekce krásy každého autora poezie je založena na lexikální reprezentace, která odpovídá jejich představě o ošklivosti a krásy, jejich interakce a souladu. Metafora přírody a přírodních jevů se stává hlavním nástrojem vyjádření niterných prožitků z filozofického a duchovního pojetí světa. Přes značné formální rozdíly v expresi krásy v poezii obou autorů, podstata pojmu pozemní a nebeský svět zůstává prakticky stejná.
Anotace anglicky
The author analyzes V.S. Soloviev´s and O. Brezina´s philosophical and aesthetic views and compares them with a poetic expression of beauty in his poetic creation. The projection of beauty in each author´s poetry is based on lexical representation that corresponds to their idea of ugliness and beauty, to their interaction and compliance. The metaphor of nature and natural phenomena is becoming a main tool of expression of inner experiences of the philosophical and spiritual conception of the world. Despite substantial formal differences in expression of beauty in the poetry of the both authors, the essence of the concept of terrestrial and celestial world remains practically the same.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 22:29