STEHLÍKOVÁ BABYRÁDOVÁ, Hana, Petr KAMENICKÝ a Jana NEDOMOVÁ. Obrazy příběhů světa. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obrazy příběhů světa
Název česky Obrazy příběhů světa
Název anglicky Pictures of world stories
Autoři STEHLÍKOVÁ BABYRÁDOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí), Petr KAMENICKÝ (203 Česká republika, domácí) a Jana NEDOMOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání (zogranizování) výstavy (s/bez krit. katal.)
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/14:00075916
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky obraz; mentalní handicap; art brut; výchova
Klíčová slova anglicky picture; menthal handicap; outsider art; education
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 8. 4. 2015 09:15.
Anotace
Kolekce prací vystavená v rámci projektu Obrazy příběhů světa obsahuje výběr originálních kreseb a maleb na papíře vytvořených lidmi s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Originály jsou doplněny fotodokumentací výtvarných aktivit těchto osob. Fotografie zachycují činnosti, které byly iniciovány studenty na pedagogických praxích ve výtvarném ateliéru pro mentálně postižené na zámečku Střelice (příspěvková organizace). Některé vystavené práce jsou výsledkem soustavných spontánních aktivit autorů s mentálním hendikepem, pro něž je řeč výtvarného projevu důležitým způsobem komunikace s okolím. Jejich obrazové výpovědi o světě pramení z čistého – téměř dětského prožívání světa, které není zatíženo rozumovými schématy a účelovostí. Mnozí z těchto klientů i z jiných sociálně-zdravotních zařízení se po celý život nejsou sice schopni naučit číst a psát, jejich mluvená řeč je provázena gestikulací a je omezena na základní pojmy, ale tvořit obraz, sochu nebo instalaci pro ně znamená chopit se příležitosti vyjádřit silné emoce, vlastní fantazii a také možnost artikulovat prostřednictvím výtvarného jazyka svoji přirozenou zkušenost se světem. Soudě podle vlastní zkušenosti s výtvarnou tvorbou realizovanou společně s minoritou mentálně hendikepovaných, mohu říct, že jejich vidění a prožívaní světa může být pro nás, kdo žijeme v majoritní společnosti, velmi inspirativní. Tvorbu mentálně hendikepovaných autorů nepovažuji za pouhou výrazovou hru, nýbrž za pozoruhodnou výpověď o příbězích tohoto světa.
Anotace anglicky
Collection of works on the subject as part of the World Narrative painting contains a selection of original drawings and paintings on paper created by people with mild and moderate mental disabilities. The originals are supplemented with photographs of art activities such persons. The pictures show the activities that were initiated by students on teaching practice in the art studio for the mentally handicapped mansion Strelice (organization). Some of the exhibited works are the result of systematic spontaneous activities of authors with intellectual disabilities, for whom the language of artistic expression important way of communicating with others. Their visual statement about the world comes from pure - almost child's experience of the world that is not burdened by intellectual schemes and opportunism. Many of these clients from other social and medical devices throughout their lives, though not able to learn to read and write, their spoken language is accompanied by gestures and is limited to basic concepts, but make up a painting, sculpture or installation means to them to seize the opportunity to express strong emotions, imagination and the ability to articulate through the visual language of their natural experience of the world.
Návaznosti
MUNI/A/0928/2013, interní kód MUNázev: Výzkum analogií historických aspektů a současných inovativních tendencí v edukaci a v umění (Akronym: Trasy)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum analogií historických aspektů a současných inovativních tendencí v edukaci a v umění, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:58