ŠVEC, Pavel a Charles M. A. P. FRANZ. The genus Enterococcus. Online. In W. H. Holzapfel, B. J. B. Wood. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy. Chichester (UK): John Wiley & Sons, 2014. s. 175-211. ISBN 978-1-4443-3383-1. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The genus Enterococcus
Autoři ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí) a Charles M. A. P. FRANZ (276 Německo)
Vydání Chichester (UK), Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, od s. 175-211, 37 s. 2014.
Nakladatel John Wiley & Sons
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075966
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-1-4443-3383-1
UT WoS 000351230400018
Klíčová slova anglicky Enterococcus; taxonomy; phylogeny; ecology
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 25. 6. 2020 09:24.
Anotace
The genus Enterococcus presently contains 43 recognised species occurring in a wide variety of environments. Enterococci are naturally associated with the gastrointestinal tract of humans and animals, however they may be isolated from food, especially from meat, dairy and plant food fermentations, as well as from the environment. They are frequent causes of hospital-acquired infections in immunocompromised patients, in patients receiving surgery or in patients with severe underlying diseases. Production of a variety of virulence factors and high intrinsic and acquired resistances to multiple antibiotics among some enterococcal strains often complicates proper treatment. On the other hand, some enterococcal strains have beneficial properties which are utilized in the development of starter cultures for food fermentations or as probiotics. Due to this dual significance of the enterococci for humans, a reliable taxonomic characterization and investigation of individual enterococcal strains is crucial for assessing the detrimental or beneficial characteristics of the Enterococcus spp. strains. The present chapter provides a basic overview of the current taxonomy, ecology and medical and industrial importance of the genus and individual Enterococcus species.
Návaznosti
EE2.3.20.0183, projekt VaVNázev: Centrum experimentální biomedicíny
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 15:02