a 2014

Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km

KUMSTÁT, Michal

Basic information

Original name

Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km

Name (in English)

Nutritional support during 57 km open water swimming marathon race

Authors

KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Konference České společnosti tělovýchovného lékařství 2014, 2014

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

Sport and leisure time activities

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14510/14:00076107

Organization unit

Faculty of Sports Studies

ISSN

Keywords (in Czech)

dálkové plavání; sportovní výživa; sacharidy; kofein

Keywords in English

open water swimming; sports nutrition; carbohydrates; caffeine

Tags

Změněno: 19/3/2015 17:12, Mgr. Eva Špillingová

Abstract

V originále

Realizace nutričních potřeb v průběhu zatížení je jedním z limitujících prvků vytrvalostního zatížení. Cílem kasuistiky je popsat nutriční podporu během plaveckého maratonu na 57 km. Popsané množství energie (14000 kJ), kombinace forem a způsob administrace sacharidů (total 740 g, 85,7 g S/h) je v souladu nejen s teoretickými poznatky, ale rovněž odpovídá faktickým potřebám sportovce během vytrvalostního zatížení. Vzhledem k aktivní diuréze je rovněž množství (6700-7000 ml) a průběh doplňování tekutin možné považovat za dostatečný. Závod v dálkovém plavání vyžaduje přesný nutriční režim optimalizující výkonnost. Významnou roli hraje nejen dostatečná nutriční podpora, ale rovněž technické zázemí a doprovod závodníka během zatížení. Příspěvek demonstruje nutnost vypracování specifické nutriční přípravy pro závod v dálkovém plavání a dodržování nutričního plánu v průběhu závodu.

In English

The realization of the nutritional needs during the exercise is one of the limiting factors in endurance performance. The aim of the case study is to describe the nutritional support during the swimming marathon at 57 km. The amount of energy consumed (14 000 kJ), the various forms and methods of carbohydrates administration (total 740 g, 85.7 g / h) is consistent not only with current theoretical knowledge, but also corresponds with the actual needs of an athlete during endurance exercise. Considering an active diuresis, the fluid intake (6700-7000 ml) and corresponding rehydration strategy during the race might be considered sufficient. Open water swimming events require precise nutritional regime that optimizes performance. Not only an adequate nutritional support, but also a professional technical support and accompaniment during the race are of great importance. The work demonstrates the need for a specific nutritional preparation for the open water swimming race. Furthermore it strengthens an importance of the pre-race prepared nutrition plan and its compliance during the race.