Detailed Information on Publication Record
2014
Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km
KUMSTÁT, MichalBasic information
Original name
Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km
Name (in English)
Nutritional support during 57 km open water swimming marathon race
Authors
KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Konference České společnosti tělovýchovného lékařství 2014, 2014
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
Sport and leisure time activities
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14510/14:00076107
Organization unit
Faculty of Sports Studies
ISSN
Keywords (in Czech)
dálkové plavání; sportovní výživa; sacharidy; kofein
Keywords in English
open water swimming; sports nutrition; carbohydrates; caffeine
Tags
Změněno: 19/3/2015 17:12, Mgr. Eva Špillingová
V originále
Realizace nutričních potřeb v průběhu zatížení je jedním z limitujících prvků vytrvalostního zatížení. Cílem kasuistiky je popsat nutriční podporu během plaveckého maratonu na 57 km. Popsané množství energie (14000 kJ), kombinace forem a způsob administrace sacharidů (total 740 g, 85,7 g S/h) je v souladu nejen s teoretickými poznatky, ale rovněž odpovídá faktickým potřebám sportovce během vytrvalostního zatížení. Vzhledem k aktivní diuréze je rovněž množství (6700-7000 ml) a průběh doplňování tekutin možné považovat za dostatečný. Závod v dálkovém plavání vyžaduje přesný nutriční režim optimalizující výkonnost. Významnou roli hraje nejen dostatečná nutriční podpora, ale rovněž technické zázemí a doprovod závodníka během zatížení. Příspěvek demonstruje nutnost vypracování specifické nutriční přípravy pro závod v dálkovém plavání a dodržování nutričního plánu v průběhu závodu.
In English
The realization of the nutritional needs during the exercise is one of the limiting factors in endurance performance. The aim of the case study is to describe the nutritional support during the swimming marathon at 57 km. The amount of energy consumed (14 000 kJ), the various forms and methods of carbohydrates administration (total 740 g, 85.7 g / h) is consistent not only with current theoretical knowledge, but also corresponds with the actual needs of an athlete during endurance exercise. Considering an active diuresis, the fluid intake (6700-7000 ml) and corresponding rehydration strategy during the race might be considered sufficient. Open water swimming events require precise nutritional regime that optimizes performance. Not only an adequate nutritional support, but also a professional technical support and accompaniment during the race are of great importance. The work demonstrates the need for a specific nutritional preparation for the open water swimming race. Furthermore it strengthens an importance of the pre-race prepared nutrition plan and its compliance during the race.