JEŘÁBKOVÁ, Alena. Lidová oděvní kultura : příspěvky k ikonografii, typologii a metodologii. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita. 271 s. ISBN 9788021069282. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lidová oděvní kultura : příspěvky k ikonografii, typologii a metodologii
Název anglicky Traditional Clothing Culture. Contributions to the iconography, typology and methodology
Autoři JEŘÁBKOVÁ, Alena.
Vydání Vyd. 1. Brno, 271 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Odborná kniha
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 9788021069282
Štítky Munipress
Změnil Záznam byl importován z knihovního systému. Změněno: 11. 3. 2024 04:48.
Anotace
Hlavním tématem této publikace je lidový oděv na Moravě a zvláště na Valašsku. Hodnotí se v ní písemné i obrazové prameny ke studiu lidového oděvu na Moravě od konce 18. století. Jsou v ní načrtnuty obrysy vývoje tohoto oděvu a typologie oděvních součástek a vnitřní diferenciace krojových typů vzniklá různým sociálním postavením jejich nositelů a užitím k různým příležitostem, jako byl pracovní proces, rodinné a výroční obřady a slavnosti.
Anotace anglicky
The main theme of this publication is traditional clothing in Moravia and particularly in the region Wallachia. It assesses written and pictorial sources of the study of folk costume in Moravia from the late 18th century onwards. The article outlines the development of traditional clothing and typology of its parts, as well as the inner differentiation of the types of folk costumes rooted in the social status of their wearers and their use on different occasions such as work, family and annual celebrations and festivals.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 19:57