PETERA, Jiří a Ladislav DUŠEK. Nádorová onemocnění ve starším věku. Klinická onkologie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, roč. 27, č. 3, s. 210 - 218. ISSN 0862-495X. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nádorová onemocnění ve starším věku
Název anglicky Cancer in Elderly
Autoři PETERA, Jiří (203 Česká republika) a Ladislav DUŠEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076176
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky stáří; nádory; léčba; geriatrické hodnocení
Klíčová slova anglicky elderly; cancer; treatment; geriatric assessment
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 20. 8. 2014 14:28.
Anotace
Stárnutí populace a zvyšující se incidence zhoubných nádorů ve vyšších věkových kategoriích se stává aktuálním problémem onkologie v rozvinutých zemích. Cíl: Cílem sdělení je podat přehled o současném přístupu k onkologickým pacientům vyšších věkových kategorií a o možnostech jeho zlepšení. Starší onkologičtí pacienti jsou obecně podléčeni v porovnání s léčebnými standardy. Starší populace je heterogenní ve smyslu funkčního stavu, tělesného a psychického postižení, komorbidit, fyzických rezerv, socioekonomických podmínek a geriatrických symptomů. Neexistují standardní léčebná doporučení pro starší populaci v důsledku jejího nedostatečného zastoupení v klinických studiích. Vodítkem pro léčebná rozhodnutí a stanovení komplexního plánu péče mají být geriatrická hodnocení, která umožňují rozdělit pacienty na schopné podstoupit standardní léčbu, vyžadující adaptovanou léčbu nebo indikované k paliativnímu přístupu. Chybí však studie potvrzující přínos tohoto postupu v porovnání s rutinní onkologickou praxí. Závěr: Je urgentně zapotřebí klinických studií zaměřených na onkologické pacienty vyšších věkových kategorií.
Anotace anglicky
Population ageing in developed countries associated with increasing cancer incidence in higher age categories becomes a serious challenge in oncology nowadays. Aim: To review the present policy of management of senior cancer patients and to outline strategies of its improvement. Elderly patiens are generally undertreated if we address current treatment standards. The elderly population is heterogenous in terms of functional status, physical and psychical impairment, comorbidities, functional reserve, socioeconomic backgroud and geriatric symptoms. There is a lack of consensus on guidelines for elderly population due to underrepresentation of older patiens in clinical trials. Geriatric assessments could be a useful tool for medical decision making and adjusting treatment plan for a certain group of patients – those suitable for standard treatment, vulnerable group – advisable to treatment reduction, and frail patients – indicated for paliative approach. However, studies confirming effectiveness of this age-specific approach in comparison with routine clinical practice remain to be conducted. Conclusion: Clinical studies focused on senior cancer patients are urgently needed.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:01