ONDRUŠOVÁ, Katarína a Marie NOVÁKOVÁ. Ortostatická hypotenze jako autonomní dysregulační porucha po poranění krční míchy. Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 77, č. 2, s. 174-178. ISSN 1210-7859. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ortostatická hypotenze jako autonomní dysregulační porucha po poranění krční míchy
Název anglicky Orthostatic Hypotension as a Multifactorial Abnormality after Cervical Spinal Cord Injury
Autoři ONDRUŠOVÁ, Katarína (703 Slovensko, domácí) a Marie NOVÁKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.165
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076248
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000333662100005
Klíčová slova česky míšní poranění; ortostatická 
hypotenze; autonomní nervový systém
Klíčová slova anglicky spinal cord injury; orthostatic hypotension; autonomous nervous system
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 29. 8. 2014 15:12.
Anotace
Vertikalizace, změny polohy těla a řešení strategií přesunů jsou nedílná součást rehabilitačního programu a každodenních aktivit pacientů s míšním poraněním. Častý problém, který denně řeší personál spinálních jednotek, jsou symptomy ortostatické hypotenze, a to především při prvních změnách polohy těla pacienta po úrazu míchy. Závažný fakt je, že ortostatická hypotenze výrazně zhoršuje kvalitu života, a to zejména u pacientů s míšním poraněním v krční oblasti. Motorické a senzorické deficity jsou hodnoceny podle mezinárodních standardů pro neurologickou klasifikaci míšních poranění a podrobný popis zachované funkce autonomního nervového systému tvoří součást kompletního neurologického vyšetření jednotlivých pacientů. V následujícím přehledu uvádíme příčiny, symptomy a klinický obraz ortostatické hypotenze od akutního do chronického stadia v závislosti na výšce léze. Dále nabízíme souhrn možností nefarmakologických i farmakologických řešení tohoto fenoménu.
Anotace anglicky
Verticalisation, posture changes and transport strategies form an integral part of rehabilitation programmes as well as daily activities of patients with spinal cord injury (SCI). Orthostatic hypotension symptoms represent a frequent problem, mainly early after SCI. Orthostatic hypotension markedly worsens quality of life, in particular in patients with cervical SCI. Motor and sensory deficits are evaluated according to the international standard for neurological classification of spinal cord injury; detailed description of residual autonomous nervous system general function constitutes a part of comprehensive neurological examination of these patients. In this paper, causes, symptoms and clinical picture of orthostatic hypotension from acute to chronic stage and with respect to the lesion position, are summarized. Also, an overview of non-pharmacological and pharmacological interventions is provided.
Návaznosti
MUNI/A/0951/2012, interní kód MUNázev: Studium mechanismů vzniku vybraných kardiovaskulárních nemocí a poúrazových stavů (Akronym: SMEKAONUR)
Investor: Masarykova univerzita, Studium mechanismů vzniku vybraných kardiovaskulárních nemocí a poúrazových stavů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:35