ŘIHÁČEK, Michal, Ivan ŘIHÁČEK, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ a Kateřina PILÁTOVÁ. Methotrexate update 2014: 70 years in autoimmunity and cancer treatment. Česko-slovenská pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 69, č. 3, s. 161-167. ISSN 0069-2328. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Methotrexate update 2014: 70 years in autoimmunity and cancer treatment
Název česky 70 let methotrexátu v léčbě autoimunitních a nádorových onemocnění
Autoři ŘIHÁČEK, Michal (203 Česká republika, garant, domácí), Ivan ŘIHÁČEK (203 Česká republika, domácí), Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ (203 Česká republika, domácí) a Kateřina PILÁTOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česko-slovenská pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00087495
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky methotrexát; autoimunitní onemocnění; nádory; biologické markery; toxicita; nežádoucí účinky
Klíčová slova anglicky methotrexate; autoimmunity; neoplasms; biological markers; toxicity; adverse effects
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 10. 5. 2016 15:33.
Anotace
Immunosupressive and antineoplastic activity brought methotrexate to its clinical use many years ago. Although modern antitumour and antiinflammatory drugs and new antifolates have challenged methotrexate, its use in rheumatoid arthritis and in some types of pediatric and adult malignancies remains a gold standard. The principal main mechanism of action of methotrexate is competitive inhibition of dihydrofolate reductase. Recently, other pharmacodynamic effects have been described. Potent inflammation inducers such as leukotriene-B4 and polyamine synthesis were found to be reduced by methotrexate treatment. Jun N-terminal kinase and B cell lymphoma 2 gene are downregulated by methotrexate. Its metabolite, 7-hydroxymethotrexate and also its intracellular polyglutamated forms show a different spectrum of inhibitory activity as well as potency towards dihydrofolate reductase and other enzymes. In this review, we summarize recent information data on methotrexate in both fields of its use, oncology and rheumatology. We also discuss new biomarkers of toxicity for further improvement of therapeutic protocols.
Anotace česky
Methotrexát byl před 70 lety zaveden do klinické praxe pro svou imunosupresivní a protinádorovou aktivitu. Přestože jsou neustále vyvíjena nová chemoterapeutika a imunomodulátory včetně antifolátových léčiv zůstává methotrexát zlatým standardem v terapii revmatoidní arthritidy a některých maligních onemocnění. Methotrexát je dlouhodobě znám jako kompetitivní inhibitor enzymu dihydrofolátreduktasy, což je jeho hlavní mechanismus účinku. Aktuálním předmětem zkoumání jsou mechanismy účinku nezávislé na inhibici tohoto enzymu. Při léčbě revmatoidní arthritidy methotrexát snižuje hladiny významných mediátorů zánětu, jako jsou polyaminy a leukotrien-B4. Methotrexát downreguluje expresi genů Jun N-terminal kinase a B-cell lymphoma 2. Jeho endogenními metabolity jsou 7-hydroxymethotrexát, který vzniká jaterní biotransformací parentální sloučeniny a intracelulárně syntetizované polyglutamátové formy. Metabolity methotrexátu jsou farmakologicky aktivní a mají rozdílnou inhibiční aktivitu vůči dihydrofolátreduktase. V tomto přehledovém článku shrnujeme aktuální poznatky o léčivu v onkologické a revmatologické terapii a diskutujeme nové potenciální biomarkery toxicity, jejichž monitorování by mohlo zlepšit zavedené terapeutické protokoly.
Návaznosti
LM2011017, projekt VaVNázev: Advanced Cell Immunotherapy Unit - ACIU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Advanced cell immunotherapy unit BVI-ACIU
NT14327, projekt VaVNázev: DHFR- a non-DHFR-mediované účinky metotrexátu na buněčné úrovni: studie na liniích solidních nádorů dětského věku
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, DHFR- a non-DHFR-mediované účinky metotrexátu na buněčné úrovni: studie na liniích solidních nádorů dětského věku
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 15:25