RACLAVSKÝ, Jiří. Mstivá forma Fitchova paradoxu a její odmítnutí v rámci typování znalosti. Organon F : international journal of analytic philosophy. Bratislava: Filozofický ústav SAV, 2014, roč. 21, Supplementary issue, s. 138-154. ISSN 1335-0668.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mstivá forma Fitchova paradoxu a její odmítnutí v rámci typování znalosti
Název anglicky A Revenge Formo f Fitch's Paradox and its Refutation within Typing Knowledge Framework
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Organon F : international journal of analytic philosophy, Bratislava, Filozofický ústav SAV, 2014, 1335-0668.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00076445
Organizační jednotka Filozofická fakulta
UT WoS 000344579400010
Klíčová slova anglicky Fitch’s knowability paradox; revenge; Russellian typing knowledge; ramified hierarchy of types; quantification over types; Russell; Tichý; Church
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 18. 2. 2015 12:16.
Anotace
Typování znalosti je schopno zabránit slavnému Fitchově paradox poznatelnosti. Jak jsem argumentoval již jinde, Russellovské typování znalosti je imunní vůči nedávno vznesené kritice. Tento text se soustřeďuje na speciální formu této kritiky, jež se opírá o sestavení mstivé formy paradoxu pro daný přístup. Tyto mstivé formy byly sestaveny Williamsonem, Hartem a Carrarou s Fassiem. Je v nich zakomponována idea kvantifikace přes typové úrovně. což připomíná někdejší Gödelovu kritiku Russellovy rozvětvené teorie typů. Z hlediska zastánce typového přístupu jsou ale příslušné klíčové formule ambivalentní. Odhalil jsem následně šest jejich možných výkladů. Část z nich ovšem přímočaře odporuje základním principům typování. Zbylé pak zahrnují předpoklad, že znalost propozice na jedné úrovni implikuje její znalost na vyšší úrovni, což však lze v souladu s typovým přístupem vyvrátit. Tudíž mstivý návrat paradoxu se nekoná.
Anotace anglicky
Typing knowledge is capable to resolve Fitch's knowability paradox. As I argued elsewhere, Russellian typing knowledge is immune to the recently raised criticism of the typing approach. This paper focuses on a special form of the criticism proposing a revenge problem raised by Williamson, Hart and also Carrara with Fassio. The basic idea of the revenge Fitch's paradox employs quantification over type levels. But the formalism used by the critics is ambivalent. I concentrate only on its two most probable readings, explaining also quantification over types and quantification over orders. As I show in details, if such readings went through, they would violate the typing rules in a direct manner. Hence, there is no revenge for the Russellian typing approach to Fitch's knowability paradox.
Návaznosti
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:16