SLEPIČKOVÁ, Lenka a Iva ŠMÍDOVÁ. Postoje českých lékařů k medicíně a ke změnám v praxi reprodukční medicíny. Data a výzkum. AV ČR, Sociologický ústav, 2014, roč. 8, č. 1, s. 63-95. ISSN 1802-8152. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.13060/23362391.2014.8.1.110.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoje českých lékařů k medicíně a ke změnám v praxi reprodukční medicíny
Název anglicky Attitudes of Czech doctors towards medicine and changes in the field of reproductive medicine
Autoři SLEPIČKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí) a Iva ŠMÍDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Data a výzkum, AV ČR, Sociologický ústav, 2014, 1802-8152.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00073890
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Doi http://dx.doi.org/10.13060/23362391.2014.8.1.110
Klíčová slova česky sociologie medicíny; proměny a problémy české medicíny; postoje k novým technologiím; reprodukční medicína; lékařská profese
Klíčová slova anglicky medical sociology; changes and problems of Czech medicine; attitudes to new technologies; reproductive medicine; profession of medical doctors
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Slepičková, Ph.D., učo 42916. Změněno: 25. 9. 2014 23:59.
Anotace
Současné trendy v poskytování zdravotní péče jsou společenskými vědci popisovány prostřednictvím konceptů jako je deprofesionalizace, rutinizace, proletarizace nebo komercionalizace. Tyto koncepty mohou poskytnout vhled také do situace v českém zdravotnictví. Článek je příspěvkem k debatám o situaci v české medicíně. Vychází z dotazníkového šetření lékařů, které proběhlo v roce 2012, a v němž se lékaři vyjadřovali k situaci v české medicíně. Byli dotazováni také na názory k potenciálním změnám v reprodukční medicíně, jako je porod mimo nemocnici, dostupnost asistované reprodukce pro ženy bez partnera, provádění lékařských řezů na žádost pacientek, manipulace s DNA a embryi atd. Výsledky výzkumu narušují obrázek homogenity lékařských názorů. Ukazují výrazné rozdíly v postojích českých lékařů, které jsou do značné míry závislé na jejich pracovním prostředí, a na jiných charakteristikách, jako je pohlaví, věk nebo náboženství. Postoje některých lékařů, týkající se asistované reprodukce nebo změn v reprodukční medicíně, podporují požadavky na změny, které zaznívají ze strany pacientů. Tento trend je výraznější u lékařů gynekologů a porodníků. Odpovědím na otevřenou otázku, která se týkala největších problémů v současné medicíně, dominovaly výpovědi související se zkušeností s pacienty a také s obecnějšími problémy v organizaci zdravotní péče v ČR.
Anotace anglicky
Recent trends in health care provision, targeted by social science researchers employing concepts such as deprofessionalization, routinisation, proletarisation or commercialisation, also provide insight into the current situation in the Czech healthcare system. This article contributes to debates in, and about, Czech medicine. This paper presents results from a survey of physicians conducted in late 2012. Within this survey, medical doctors expressed their opinions about the general situation in Czech medicine. Czech doctors were also asked about their opinions about the introduction of potential changes in reproductive medicine practice relating to childbirth outside hospitals, accessibility to assisted reproduction for single women, performing caesarean sections upon request. Doctors’ attitudes towards medical manipulation of DNA and embryos were also examined. The survey results presented in this study suggest that there are deep gaps in the attitudes of Czech doctors depending on their working environment. The empirical results do not support an image of homogeneity in doctors’ medical opinions. Czech physicians’ attitudes are shown to correlate with some socio-demographic characteristics such as sex category, age or religion. The attitudes of some doctors toward assisted reproduction techniques or changes in obstetric practices are supportive of demands for change made by some patients. Physician support for change of the practices under question is more evident in medical specialisations such as gynaecology and obstetrics than in other areas of Czech medicine. Answers to open-ended questions that examined perception of the most serious problems in modern medicine were dominated by specific issues arising from experience with patients and broader concerns regarding the Czech healthcare system.
Návaznosti
GAP404/11/0621, projekt VaVNázev: Porody, asistovaná reprodukce a zacházení s embryi. Sociologická analýza současné reprodukční medicíny v ČR.
Investor: Grantová agentura ČR, Porody, asistovaná reprodukce a zacházení s embryi. Sociologická analýza současné reprodukční medicíny v ČR.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:11