VARGA, Marian, Monika ZOUHAROVÁ, Roman PANTŮČEK, Vladislava RŮŽIČKOVÁ, Marek MOŠA a Jiří DOŠKAŘ. Analýza obranných mechanismů kmenů Staphylococcus aureus proti polyvalentním bakteriofágům. In Genetická konference GSGM 2014, Průhonice. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza obranných mechanismů kmenů Staphylococcus aureus proti polyvalentním bakteriofágům
Autoři VARGA, Marian, Monika ZOUHAROVÁ, Roman PANTŮČEK, Vladislava RŮŽIČKOVÁ, Marek MOŠA a Jiří DOŠKAŘ.
Vydání Genetická konference GSGM 2014, Průhonice, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Veronika Oškerová, Ph.D., učo 134438. Změněno: 18. 3. 2016 12:59.
Anotace
Neustále rostoucí výskyt multirezistentních kmenů Staphylococcus aureus vyžaduje zavedení nových a efektivních možností antimikrobiální terapie. Jednou z nich je fágová terapie, která představuje velmi nadějnou alternativu antibiotické léčby bakteriálních infekcí. Je to metoda založená na využití lytických bakteriofágů, které jsou přirozenými predátory bakterií. Polyvalentní stafylokokový bakteriofág 812 z čeledi Myoviridae zlyzoval v experimentální studii 65 % kmenů S. aureus a jeho mutanty v rozmezí hostitele dokonce 95 % všech testovaných kmenů. Některé kmeny se však ukázaly být k těmto fágům rezistentní, což by mohlo mít za následek snížení efektivity fágových preparátů. Cílem naší práce byla analýza mechanismů, které by mohly být příčinou této rezistence. Zaměřili jsme se zejména na: (i) účinnost adsorpce fágových částic na povrch buněk; (ii) interferenci polyvalentních fágů s produktem některého z genů přítomných na profágu v lyzogenních kmenech; a (iii) efekt obranného systému CRISPR-Cas.
Návaznosti
EE2.3.20.0183, projekt VaVNázev: Centrum experimentální biomedicíny
EE2.4.31.0155, projekt VaVNázev: Partnerství a sítě pro spolupráci v experimentální biologii
MUNI/A/0910/2013, interní kód MUNázev: Podpora výzkumné činnosti stduentů molekulární biologie a genetiky 2 (Akronym: Molbiolgen2)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti stduentů molekulární biologie a genetiky 2, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
TA01010405, projekt VaVNázev: Výzkum stafylokokových bakteriofágových mutant s širokým spektrem hostitelů (Akronym: TAČR/IMUNA-1)
Investor: Technologická agentura ČR, Výzkum stafylokokových bakteriofágových mutant s širokým spektrem hostitelů
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:18