ŠVEC, Vlastimil, Blanka PRAVDOVÁ, Petr SVOJANOVSKÝ a Jan NEHYBA. „Čistý jazyk“ jako výzkumný nástroj pro detekci tacitních znalostí studentů učitelství. In Konference české asociace pedagogického výzkumu 2014 v Olomouci. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Čistý jazyk“ jako výzkumný nástroj pro detekci tacitních znalostí studentů učitelství
Autoři ŠVEC, Vlastimil, Blanka PRAVDOVÁ, Petr SVOJANOVSKÝ a Jan NEHYBA.
Vydání Konference české asociace pedagogického výzkumu 2014 v Olomouci. 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky čistý jazyk; tacitní znalosti; metafora; student učitelství; kvalitativní výzkum; případová studie
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Jan Nehyba, Ph.D., učo 106930. Změněno: 23. 2. 2015 10:48.
Anotace
V příspěvku se soustředíme na tacitní znalosti (Polanyi, 2009) v kontextu učitelského vzdělávání. Důležitým znakem tacitních znalostí je jejich procedurálnost, neukončenost a obtížná vyjádřitelnost (Sternberg, 2004). Abychom byli schopni tacitní znalosti zkoumat, uchopujeme je skrze konceptuální metafory (Lakoff a Johnson, 1999). Metafora díky své významové bohatosti (komplexnosti) dokáže ve verbalizované výpovědi vyjádřit tacitní znalost tak, že si částečně zachovává svůj tacitní charakter (Šíp, Nehyba, Svojanovský, 2015). Tacitní znalosti se intenzivně projevují například v jednání v neočekávaných situacích. Cílem našeho příspvěku je na datech kvalitativní případové studie ilustrovat, jakým způsobem se tacitní znalosti projevují při reflexi studenta učitelství orientované na jeho vlastní jednání v neočekávaných situacích během pedagogické praxe. Za tímto účelem jsme jako výzkumníci při sběru dat používali specifickou metodu dotazování, která se jmenuje “čistý jazyk”. Tato metoda umožňuje objevovat a vyjadřovat přirozeně se vyskytující metafory s cílem hlubokého porozumění symbolickému světu člověka (Tosey, Lawley and Meese, 2014). Provedli jsme sérii pěti hloubkových rozhovorů s jedním studentem učitelství, jednalo se tak o intenzivní studium jednoho případu (Swanborn, 2010; Woodside 2010). Výsledkem analýzy a interpretace dat je především ucelený model zachycující způsob, jakým student prostřednictvím metafor uchopuje vlastní jednání v různých typech neočkávaných situací.
Anotace anglicky
The presented study aims to investigate tacit knowledge (Polanyi, 1996) in the context of pre-service teacher education. Tacit knowledge is mostly described as procedural, unfinished and hard to communicate (cp. Sternberg, 2004). It is, for example, demonstrated in people’s actions when confronted with unexpected situations. The difficult communicability of tacit knowledge poses a problem for research design. In our study, we use conceptual metaphors (Lakoff & Johnson, 1999) to grasp tacit knowledge. Metaphors are rich and complex in meanings and thus enable the verbalization of tacit knowledge in such a way, that the knowledge still remains tacit on a certain level (Sip, Nehyba, & Svojanovsky, 2015). The aim of the presented study is to illustrate how tacit knowledge is demonstrated in the reflection of a student teacher on their actions in unexpected situations encountered during their teaching practice. Single case study design was used in the study; one student teacher was investigated. The data was collected through five in-depth interviews that made use of the method of “clean language” (Tosey, Lawley, & Meese, 2014). This method enables the interviewee to express themselves through natural metaphors and the researcher to tap into these metaphors and gain a deep understanding of the symbolic world of the respondent. The results of the data analysis and interpretation provide a complex model describing how a student teacher, through metaphors, approaches their actions in different types of unexpected situations.
Návaznosti
GA13-20049S, projekt VaVNázev: Osvojování tacitních znalostí studenty učitelství v průběhu jejich pedagogické praxe
Investor: Grantová agentura ČR, Osvojování tacitních znalostí studenty učitelství v průběhu jejich pedagogické praxe
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:27