HEJČ, David. Kontrola zákonnosti rozhodovacích procesů v oblasti cenové regulace. In Bratislavské právnické fórum 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kontrola zákonnosti rozhodovacích procesů v oblasti cenové regulace
Autoři HEJČ, David.
Vydání Bratislavské právnické fórum 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Cenová regulace; kontrola zákonnosti, subjektivní práva, opatření obecné povahy
Klíčová slova anglicky Price regulation; control of legality; subjective rights; measure of general nature
Změnil Změnil: JUDr. David Hejč, Ph.D., učo 206607. Změněno: 4. 10. 2014 21:29.
Anotace
Na některé komodity v souvislosti s tvorbou jejich ceny se vztahují omezení, která jsou výjimkou ze zásady sjednávání cen dohodou. Uvedené omezení je označováno jako cenová regulace, kterou lze definovat jako stanovení nebo přímé usměrňování cen komodit k tomu příslušnými vykonavateli veřejné správy. Jedná se tedy o autoritativní vrchnostenskou regulaci, kdy se stanoví pravidla pro stanovení ceny za určitý druh zboží. Správní akty z oblasti cenové regulace se přitom vedle pramenů práva vnitrostátního původu mohou dostat do rozporu se závazky mezinárodními. Tato protiprávnost správních aktů cenové regulace způsobuje zásah do subjektivních práv jejich adresátů. Příspěvek se věnuje kontrole správních aktů vydávaných za účelem cenové regulace jako záruce zákonnosti veřejné správy v dané oblasti. Touto kontrolou je zajišťována nejen ochrana subjektivních práv osob, kterým je cenová regulace adresována, ale vede rovněž k ochraně hospodářské efektivnosti veřejné správy dané oblasti, neboť správní akty cenové regulace porušující zákonnost ohrožují současně hospodářskou efektivnost veřejné správy v jejíž rámci jsou vydávány.
Anotace anglicky
In connection with price-making there are some limits for certain commodities. These limits are the exception to the principle of price-making by agreement. This limitation is called as price regulation which can be defined as the determination of commodity prices by competent executors of public administration. It is authoritative regulation by laying down rules for determining the price for a commodity. The administrative acts of price regulation can infringe national and international legal regulation. The illegality of the administrative acts of price regulation causes interference in subjective rights of their addressees. The paper deals with the control of the administrative acts issued for the purpose of price regulation as a guarantee of legality for the public administration in this area. This control provides not only protection of subjective rights of the addressees but also protection of economic efficiency of the public administration in this area, because simultaneously the administrative acts of price regulation infringing legality threatens the economic efficiency of public administration in which they are issued.
Návaznosti
GA13-30730S, projekt VaVNázev: Prostředky ochrany subjektivních práv ve veřejné správě, jejich systém a efektivnost
Investor: Grantová agentura ČR, Prostředky ochrany subjektivních práv ve veřejné správě, jejich systém a efektivnost
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:40