SYSLOVÁ, Zora. Včasná intervence u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice. Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna. Krakow: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie Instytut Pedagogiki Przedszkolnej i Szkolnej, 2013, roč. 2/2013, druhý, s. 65-72. ISSN 2353-7140.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Včasná intervence u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice.
Název anglicky Early Intervention for Children with Special Educational Needs in Czech Republic
Autoři SYSLOVÁ, Zora.
Vydání Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna, Krakow, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie Instytut Pedagogiki Przedszkolnej i Szkolnej, 2013, 2353-7140.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky integrace; inkluze; předškolní vzdělávání; včasná intervence
Klíčová slova anglicky intervention; inclusion; preschool education; early intervention
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 18. 3. 2016 15:37.
Anotace
Snahou současné vzdělávací politiky České republiky je vytvořit ve všech školách takové podmínky, které poskytnou všem dětem, žákům a studentům kvalitní vzdělávání nezávisle na jejich schopnostech, individuálních zvláštnostech, znevýhodnění nebo nadání (školský zákon). Stávající vzdělávací model, který jen pozvolna přijímá pro-inkluzívní opatření, však trpí závažnými organizačními, legislativními, personálními, ale i didakticko-metodickými nedostatky. Tyto nedostatky se snaží Česká republika řešit v tzv. Národním akčním plánu inkluzívního vzdělávání. Jeho aplikací do předškolního vzdělávání se zabýváme v následujícím textu se snahou přinést analytický pohled na současný stav a hledat možnosti jejího optimálního zajištění.
Anotace anglicky
The article describes situation of educational policy of Czech Republic, which brings conditions for quality education for all children, pupils and students, regardless of their virtues, individual skills, disabilities or talent. It analyses actual educational model with organizational, legislative, personal and didactic questions. These questions are solved by program “National act plan of inclusion education”. Application of this program into preschool education is analyzed by view of actual situation and looking for optimal apprehension.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:27