ŠAFÁROVÁ, Katarína a Tomáš URBÁNEK. Kresba začarovaného zvíéřete (validizace projektivní metody). Online. In PhD Existence IV: česko-slovenská psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech, Olomouc, 19.-20. 5. 2014. 2014. ISBN 978-80-244-4086-6. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kresba začarovaného zvíéřete (validizace projektivní metody)
Název česky Kresba začarovaného zvíéřete (validizace projektivní metody)
Název anglicky The Fantasy Animal Game (validation of projective method)
Autoři ŠAFÁROVÁ, Katarína (703 Slovensko, garant, domácí) a Tomáš URBÁNEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání PhD Existence IV: česko-slovenská psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech, Olomouc, 19.-20. 5. 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00076817
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-4086-6
Klíčová slova česky kresba začarovaného zvířete; projektivní metoda; TCI-R
Klíčová slova anglicky the Fantasy Animal Game; projective method; TCI-R
Štítky rivok
Změnil Změnil: prof. PhDr. Tomáš Urbánek, Ph.D., učo 18094. Změněno: 4. 3. 2015 15:53.
Anotace
Cílem našeho výzkumu byla validizace projektivní metody Kresba začarovaného zvířete. Předpokládali jsme, že tato terapeutická metoda může mít diagnostický charakter a že osobnost probandů bude projikována do její kresební a příběhové části. Naše výzkumná otázka tedy zněla, zdali, existuje vztah mezi znaky v kresbě a příběhu a osobnostními rysy probandů. V kresebné části proband kreslí zvíře ze své fantazie, které ještě nikdy neviděl, a v příběhové vymýšlí k obrázku příběh. Vytvořili jsme skórovací systémy znaků pro obě části a ty jsme korelovali Spearmanovým korelačním koeficientem s výsledky osobnostního dotazníku TCI-R. Data byla sesbíraná na třech základních školách a jednom gymnáziu (n=76; věk m=12,87) na Slovensku. Hodnoty korelací (p<0,05) se pohybovaly v rozmezí ±0,28 až ±0,46. Zjistili jsme, že z pohledu osobnostních rysů TCI-R signifikantně korelovali se znaky v projektivní metodě všechny temperamentové dimenze: Vyhýbání se poškození, Vyhledávání nového, Závislost na odměně a Perzistence; a jedna charakterová dimenze: Kooperace. U obrázkových znaků byl podíl signifikantní korelací významný v kategoriích Změna obrázku, Pohyb a Forma a v příběhové části to byl podíl signifikantních korelací v kategorii Znaky vztahující se k postavě. Naše hypotézy se z části potvrdili. Tato nová metoda by to jednou mohla být užitečnou doplňkovou technikou k zjišťování osobnostních rysů.
Anotace anglicky
The aim of our research was the validation of projective method called The Fantasy Animal Game. We assumed, that this therapeutic method could have diagnostic potential and that personality would be projected in the drawing and the story. Our research question was, whether there is a relationship between the signs in the picture and story and personality traits. In the drawing part a proband drew an animal from his imagination that he/she had never seen, and then he made up a story for the drawn picture. We had developed a scoring systems for both pictures and stories and we correlated (Spearman's correlation coefficient) them with results of TCI-R personality questionnaire. Data was collected at three elementary schools and one gymnasium (n = 76, age m = 12.87) in Slovakia. Correlations (p <0.05) ranged from ± 0.28 to ± 0.46. We found that all temperament dimension (Novelty seeking, Harm avoidance, Reward dependence, Persistence) and one character dimension (Cooperation) correlates significantly with all signs in The Fantasy Animal Game. Fraction of significant correlations in picture signs was significant in categories Picture change, Movement and Form and in story part it was significant in category Signs relating to character. Our hypothesis was partially confirmed. This new method could be once a useful complementary technique to identify personality traits.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 16:14