Informační systém MU
ŠMÍDOVÁ, Iva a Lenka SLEPIČKOVÁ. Medycyna jako reprodukowana bezsilność: Codzienność czeskiej medycyny reprodukcyjnej z punktu widzenia lekarzy i lekarek. In Magdalena Radkowska-Walkowicz, Hubert Wiercinski. Etnografie biomedycyny. Warszawa: Wydavnictwa Uniwersytetu Warszawskiego/Warsaw University Press, 2014, s. 47-66. ISBN 978-83-235-1581-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Medycyna jako reprodukowana bezsilność: Codzienność czeskiej medycyny reprodukcyjnej z punktu widzenia lekarzy i lekarek
Název česky Medicína jako reprodukovaná bezmoc: Každodennost české reprodukční medicíny pohledem lékařů a lékařek
Název anglicky Medicine as a reproduced powerlessness: Everyday routine of Czech reproductive medicine in the perspective of physicians
Autoři ŠMÍDOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí) a Lenka SLEPIČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Warszawa, Etnografie biomedycyny, od s. 47-66, 20 s. 2014.
Nakladatel Wydavnictwa Uniwersytetu Warszawskiego/Warsaw University Press
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00073981
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-83-235-1581-4
Klíčová slova česky lékařská profese; medicína; postoje lékařů; sociologie reprodukční medicíny
Klíčová slova anglicky medical profession; medicine; attitudes of physicians; sociology of reproductive medicine
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Slepičková, Ph.D., učo 42916. Změněno: 3. 11. 2014 14:49.
Anotace
Anotaci v polštině kniha neobsahuje, u kapitoly není. Zde tedy v češtině: text s odkazem na výsledky reprezentativního šetření postojů lékařek a lékařů k novým trendům v medicínské praxi prezentuje analýzu pasáží hloubkových výzkumných rozhovorů s českými lékaři a lékařkami, kteří tematizují podmínky pro každodenní výkon své profese a formulují problémy, s nimiž se dnešní česká medicína, a to zejména na poli reprodukční medicíny potýká.
Anotace česky
Text s odkazem na výsledky reprezentativního šetření postojů lékařek a lékařů k novým trendům v medicínské praxi prezentuje analýzu pasáží hloubkových výzkumných rozhovorů s českými lékaři a lékařkami, kteří tematizují podmínky pro každodenní výkon své profese a formulují problémy, s nimiž se dnešní česká medicína, a to zejména na poli reprodukční medicíny potýká.
Anotace anglicky
The chapter aims to provide deepr insight into the situation of physicians in Czech reproductive medicine within two important contexts: the post-socialist restructuring of the health care systém and more general changes of the status of the medical profession. The analysis focuses on two subfields of reproductive medicine: assisted reproduction and childbirth as representations of the interconnections of everyday lives with medicalized practices. It illustrates the pervasive blurring of their presence in our thinking on the family, normality, gender, bodies, their salience in popular and media accounts of medicine and their openness to commodification and commercialization. The analysis is based on 30 in-depth interviews with medical professionals working in the studied specializations. It reveals how individually perceived personal exhaustion is interconnected with external conditions on the level of organization of everyday hospital work and on a broader level of expectations from the medical profession as such. Professionals´accounts of their everyday experience show how the hegemonic position of (bio)medical expert knowledge is maintained within the hierarchical and rigid settings of the provision of health care, and how it influences the work of medical professionals and their relations with patients.
Návaznosti
GAP404/11/0621, projekt VaVNázev: Porody, asistovaná reprodukce a zacházení s embryi. Sociologická analýza současné reprodukční medicíny v ČR.
Investor: Grantová agentura ČR, Porody, asistovaná reprodukce a zacházení s embryi. Sociologická analýza současné reprodukční medicíny v ČR.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 15:13