KATOLICKÁ, Jana, Simona ROTNÁGLOVÁ a Jiří VANÍČEK. Kazuistika pacienta se značně pokročilým a diseminovaným karcinomem žaludku léčeným preparátem S-1. Online. Klinická onkologie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2014, roč. 27, č. 3, s. 307-309. ISSN 0862-495X. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kazuistika pacienta se značně pokročilým a diseminovaným karcinomem žaludku léčeným preparátem S-1
Název anglicky Case Report of a Patient with Advanced and Disseminated Gastric Carcinoma Treated by S-1
Autoři KATOLICKÁ, Jana (203 Česká republika, garant), Simona ROTNÁGLOVÁ (203 Česká republika) a Jiří VANÍČEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání Klinická onkologie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077148
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kazuistika; metastatický karcinom žaludku; chemoterapie; S-1-cisplatina
Klíčová slova anglicky case report; metastatic gastric cancer; chemotherapy ; S-1-cisplatin
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 24. 4. 2015 13:49.
Anotace
Východiska: Prognóza pacientů s metastatickým karcinomem žaludku je velmi nepříznivá a řádově se pohybuje v měsících života. S-1 je perorální fl uoropyrimidinový protinádorový přípravek. Jde o fixní kombinaci tří účinných látek – tegafuru, gimeracilu a oteracilu draselného. Popis případu: Prezentujeme případ 71letého muže léčeného pro lokálně značně pokročilý a současně metastatický karcinom žaludku v první linii pomocí kombinovaného režimu S-1 a cisplatiny. Léčebná odpověď dosáhla parciální remise a trvala šest měsíců. Vlastní léčba byla velmi dobře tolerována, bez toxicity stupně 3 a 4 (grade 3 a 4). Po progresi tak pacient mohl podstoupit další linii protinádorové léčby. Závěr: Zkušenosti s přípravkem S-1 jsou v populaci českých pacientů dosud velmi limitované. Naše kazuistika poukazuje na dobrou léčebnou odpověď a minimální toxicitu zvolené léčby a je tak v souladu s výsledky studie FLAGS.
Anotace anglicky
Background: Prognosis of patients with metastatic gastric cancer is abysmal, usually just a few months. S-1 is a peroral fl uoropyrimidine antitumor drug. It is a fi xed combination of three eff ective drugs – tegafur, gimeracil and oteracil potassium. Case: This is a case report of a 71-year-old man treated for local advanced and metastatic gastric carcinoma treated with combination of S-1 and cisplatin as a fi rst line of therapy. Treatment response reached partial remission and lasted for six months. Treatment was very well tolerated, with no grade 3 and 4 toxicity. After progression, the patient was treated with further lines of therapy. Conclusion: In the Czech Republic, experience with S-1 drug is very limited. Our case report showed a good treatment response and minimal toxicity of this treatment, in concordance with results of the study FLAGS.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 00:19