SVĚTLÁK, Miroslav, Barbora JURIGOVÁ, Pavel THEINER, Alena FIĽOVÁ, Tomáš KAŠPÁREK, Tomáš URBÁNEK a Jana NAJMANOVÁ. Emoční uvědomění a regulace emocí u adolescentních dívek s poruchami přijmu potravy. In 26. česko-slovenská konference DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MLÁDEŽE. 2014. ISBN 978-80-7471-085-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Emoční uvědomění a regulace emocí u adolescentních dívek s poruchami přijmu potravy
Název česky Emoční uvědomění a regulace emocí u adolescentních dívek s poruchami přijmu potravy
Název anglicky Emotional awareness and emotion regulation in adolescent girls with eating disorders
Autoři SVĚTLÁK, Miroslav, Barbora JURIGOVÁ, Pavel THEINER, Alena FIĽOVÁ, Tomáš KAŠPÁREK, Tomáš URBÁNEK a Jana NAJMANOVÁ.
Vydání 26. česko-slovenská konference DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MLÁDEŽE, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7471-085-8
Klíčová slova česky emoční uvědomění, emoční regulace, poruchy příjmu potravy
Klíčová slova anglicky emotional awareness, emotion regulation, eating disorders
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 17. 4. 2018 13:59.
Anotace
Výsledky výzkumů posledních let jednoznačně dokládají, že emoční uvědomění představuje důležitou schopnost, která je nezbytná pro adaptivní regulaci emocí. Přibývá dokladů, že deficit právě v oblasti emočního uvědomění a regulace emocí představuje integrální součást vývoje a udržování poruch příjmu potravy. Tento deficit zahrnuje sníženou schopnost rozpoznávat, pojmenovávat a popisovat své vlastní emoce i emoce druhých lidí a také sníženou schopnost spojovat pocity s jejich tělesnými koreláty. Cílem naší práce bylo popsat úroveň emočního uvědomění u dívek s poruchami příjmu potravy a dát tato zjištění do vztahu se stravovacím chováním a strategiemi regulace emocí. Zajímalo nás, jak je prožívání a jeho regulace u dívek uspořádáno a jaký je vztah tohoto uspořádání k vývoji a udržování maladaptivního chování. K tomuto cíli bylo využito strukturální modelování. Výsledky naší práce dokládají, že spíše než schopnost uvědomovat si své emoce, hraje klíčovou roli ve vývoji a udržování nemoci samotný proces regulace emocí.
Anotace anglicky
Preliminary evidence indicates that individuals with eating disorders (ED) show emotion regulation (ER) difficulties. However, it is yet unclear whether different types of ED differ in their ER profile and whether certain ER difficulties are specific for ED or rather a transdiagnostic factor. The present study assessed the associations between emotional awareness and emotion regulation strategies.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:47