GALETA, Jan. Německé národní domy na Moravě. In Sympozium Mezery v historii - Lücken in der Geschichte. Umělecko-historické sympozium věnované tvorbě německých a židovských výtvarníků a architektů v českých zemích před rokem 1945. Cheb, 25.-26. 6. 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Německé národní domy na Moravě
Název anglicky German national houses inMoravia
Autoři GALETA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sympozium Mezery v historii - Lücken in der Geschichte. Umělecko-historické sympozium věnované tvorbě německých a židovských výtvarníků a architektů v českých zemích před rokem 1945. Cheb, 25.-26. 6. 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00077537
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky architektura 19. století; historismus; secese; německý národní dům; Deutsches Haus
Klíčová slova anglicky Architecture of 19th century; Historicism; Art Nouveau; German National House; Deutsches Haus
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 19. 3. 2015 21:13.
Anotace
Předmětem tohoto příspěvku je fenomén takzvaných národních domů v 19. a na začátku 20. století, konkrétně jejich segment budovaný německými obyvateli moravských měst. Národní domy vznikaly v době sílícího nacionalismu, kdy se dva zemské národy stále více vymezovaly proti sobě. Jejich fundátory byly obvykle různé spolky, které spojily své síly, aby postavily reprezentativní budovu a národní domy se tak stávaly přirozeným centrem společenského života. Příspěvek se pokouší jednak vůbec definovat tzv. národní dům jako specifický stavební typ, jednak nahlédnout, jak se ono národnostní vymezování mohlo projevovat v architektuře a architektonické dekoraci.
Anotace anglicky
The aim of this contribution is phenomenon of so called National Houses in the 19th and at the beginning of the 20th century, specifically on the segment built by German inhabitants of Moravia. National Houses arose in the era of growing nationalism, when two nations of Moravia strongly delimited to each other. Investors of these buildings were usually various associations and clubs, whose join forces together to built representative house and National Houses became centres of social and cultural life. At first this contribution attempts to define National House as a specific building type. At second the contribution zoomed in problem of expression of national symbols in architecture and decorations.
Návaznosti
MUNI/A/0806/2013, interní kód MUNázev: Kontinuity a diskontinuity: Umělecká tvorba mezi raně středověkým kultem a obrazovou kulturou moderní doby (Akronym: Kontinuity a diskontinuity v umělecké tvorbě)
Investor: Masarykova univerzita, Kontinuity a diskontinuity: Umělecká tvorba mezi raně středověkým kultem a obrazovou kulturou moderní doby, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 07:50