HLOUŠKOVÁ, Eliška. Zácpa - problém pro rodiče, děti i lékaře. Pediatrie pro praxi. Olomouc: Solen, 2014, roč. 15, č. 5, s. 270-274. ISSN 1213-0494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zácpa - problém pro rodiče, děti i lékaře
Název anglicky Constipation: a challenge for parents, children, and physicians
Autoři HLOUŠKOVÁ, Eliška (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pediatrie pro praxi, Olomouc, Solen, 2014, 1213-0494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077582
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky zácpa; děti; léčba
Klíčová slova anglicky constipation; children; treatment
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 1. 12. 2014 15:10.
Anotace
Zácpa představuje častý problém řešený v ambulanci PLDD. Projevuje se málo frekventním a obtížným odchodem stolice. Z klinického hlediska je důležité odlišit organickou a funkční zácpu. Pro organickou zácpu svědčí četné varovné příznaky a podezření na ni by mělo vést k časnému odeslání dítěte ke specialistovi. Funkční zácpa je mnohem častější. Vzniká na podkladě zkušenosti s bolestivou defekací a strachu z jejího opakování, dítě se defekaci aktivně brání. Její léčba je založena na několika současně probíhajících krocích: edukaci, uvolnění retinované stolice a dlouhodobém podávání laxativ. V článku je probrán diagnostický i terapeutický přístup k funkční zácpě upravený podle nového mezinárodního doporučení, které vychází z poznatků medicíny založené na důkazech. Toto doporučení bylo publikováno odborníky s ESPGHAN a NASPHGAN počátkem letošního roku.
Anotace anglicky
Constipation is a common problem encountered by general paediatricians. It is manifested by infrequency and difficulty in passing the stool. Clinically, it is important to distinguish organic and functional constipation. Organic constipation is indicated by numerous warning signs and any suspicion should result in early referral to a paediatric gastroenterologist. Functional constipation is much more frequent. It occurs as a result of experience with painful defecation and the fear of it being repeated, with the child actively resisting defecation. The treatment is based on several simultaneously occurring steps: education, release of retained stool, and long-term administration of laxatives. It can be compared to a long-distance run with a number of obstacles and, despite optimal shape of all those involved, victory is not guaranteed.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:56