BŘEZKOVÁ, Veronika, Halina MATĚJOVÁ a Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ. Prevence osteoporózy - to není jen vápník. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, roč. 69, č. 3, s. 62-65. ISSN 1211-846X. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prevence osteoporózy - to není jen vápník
Název anglicky Prevention of osteoporosis: it is not just calcium
Autoři BŘEZKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí), Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2014, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077605
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky osteoporóza; vápník; rizikové faktory; prevence;
Klíčová slova anglicky osteoporosis; calcium; risk factors; prevention;
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 15. 1. 2015 16:21.
Anotace
Osteoporóza je onemocnění označované jako „tichý zloděj kostí" a definované jako systémové metabolické onemocnění kostry charakterizované poruchou mechanické odolnosti kosti a v důsledku toho zvýšeným rizikem zlomenin (nejčastěji zlomeniny těl obratlů, krčku kosti stehenní a tzv. Collesova zlomenina v oblasti zápěstí). Stoupající výskyt osteoporózy je částečně vysvětlován zvyšováním průměrného věku populace, který je současně podporován následky moderního způsobu života. Prevence bývá zaměřována nejčastěji na ženy po menopauze. Jde však o prevenci sekundární. Primární prevence začíná v dětství a dospívání, neboť v tomto období se vytváří kostní tkáň a návyky životního stylu, které kvalitu kostí v průběhu života ovlivňují. Již v roce 1977 Drugay definoval osteoporózu jako dětskou nemoc s geriatrickými následky.
Anotace anglicky
Osteoporosis is a disease known as the „silent thief of bones" and defined as a systemic skeletal disease characterized by metabolic disorder me-chanical resistance of the bone and consequent-ly increased risk of fracture (mostly fractures of the vertebral bodies, femoral neck and the Col-les wrist fractures). The increasing incidence of osteoporosis is partly explained by the increase in the average age of the population, which is currently supported by the effects of modern life. Prevention is being directed to most women af-ter menopause. But it is a secondary prevention. Primary prevention begins in childhood and ado-lescence, because in this period the bones and lifestyle are forming. They influence that quality of bones throughout life. In 1977 Drugay defined osteoporosis as a child's illness with geriatric consequences.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 13:56