FIALA, Jindřich. Jak rozumět obsahu alkoholu v nápojích. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2014, roč. 69, č. 3, s. 74-76. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak rozumět obsahu alkoholu v nápojích
Název česky Jak rozumět obsahu alkoholu v nápojích
Název anglicky How to understand the alcohol content in beverages
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2014, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077616
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky alkohol-konzumace; zjišťování a měření konzumace
Klíčová slova anglicky alcohol-consumption; measurement
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 13. 1. 2015 09:45.
Anotace
Cílem práce je přehled způsobů vyjadřování obsahu alkoholu v alkoholických nápojích, se zdůrazněním zaměření na hmotnostní obsah, který je používán při individuálním zjišťování a hodnocení konzumace. Detailně je rozebráno značení hlavních druhů alkoholických nápojů, tedy piva, vína a lihovin, ve vztahu k obsahu alkoholu, přehled o konkrétních množstvích alkoholu v těchto skupinách nápojů, a jsou uvedeny tabulkové pomůcky k odhadu alkoholového obsahu, a to i k odhadu počtu tzv. jednotek alkoholu (á 10g etanolu).
Anotace anglicky
The aim is to describe ways of expressing the alcohol content in beverages, with the focusing on content by weight, which is usually used in the evaluation of individual consumption. Labeling of main types of alcoholic beverages (beer, wine a spirits) is described, in relation to alcohol content. Tables for estimating alcohol content are presented, enabling also estimation of number of “alcohol units” (each 10 g of ethanol).
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:41