J 2014

Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie

KOZUMPLÍKOVÁ, Romana, Dana BARTOŇKOVÁ, Zita CHOVANCOVÁ, Markéta HERMANOVÁ, Vojtěch THON et. al.

Basic information

Original name

Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie

Name in Czech

Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie

Name (in English)

Atypical laboratory pattern in diagnosis of celiac disease

Authors

KOZUMPLÍKOVÁ, Romana (203 Czech Republic), Dana BARTOŇKOVÁ (203 Czech Republic), Zita CHOVANCOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Markéta HERMANOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Vojtěch THON (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Alergie, Praha, Tigis, 2014, 1212-3536

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30102 Immunology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/14:00077711

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

Celiakie; autoprotilátky; tkáňová transgltitamináza; deamidovaný gliadin; glutenová senzitivita; hiopsie

Keywords in English

Celiac disease; autoantibodies; tissue transglutaminase; deamiated gliadin; gluten sensitivity; biopsy

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 10/12/2014 15:17, Soňa Böhmová

Abstract

V originále

Celiakie je zánětlivé autoimunitní onemocněni tenkého střeva způsobené lepkem. Její incidence celosvětově narůstá. Nicméně i přes dostupnost moderních diagnostických metod celiakie stále uniká diagnóze. V rámci diferenciální diagnostiky je současně třeba pomýšlet na nové definovanou nosologickou jednotku, glutenovou senzitivitu, která specifické laboratorní parametry nevykazuje a je diagnózou per exlusioriern. Základním laboratorním vyšetřením u pacientů s celiakií se při zachované tvorbě celkových imunoglobulinů ve třídě IgA stává stanovení sérových IgA protilátek proti tkáňové transglutamináze, u menších dělí pak IgG protilátek proti deamidovariému gliadinu. Existují však také pacienti s celiakií, kteří typický serologický nález nevykazují. V našem sdělení proto prezentujeme tři pacienty s entero-biopticky potvrzeným podezřením na celiakii, z nichž všichni měli negativní protilátky proti tkáňové transglutamináze ve třídě IgA, avšak pozitivní ve třídí IgG. Navíc u prvního z nich, na rozdíl od ostatních dvou, nebyla prokázána genetická predispozice (HLA DQ-2, HLA DQ-8). Negativita IgA protilátek proti tkáňové transglutamináze nevylučuje diagnózu celiakie a současně se nemusí vždy jednat ani o glutenovou senzitivitu.

In English

Celiac disease represents inflammatory autoimmune disorder of small intestine caused by gliadin with increasing incidence worldwide. Despite vhe existence of modem diagnostic methods celiac disease remains underdiagnosed. In patients without IgA deficiency, the determination of IgA antibodies against tissue transglutaminase represents the main approach in laboratory screening of patients with suspicion of cellar disease. Detection of IgG antibodies against deamidated gliadin peptides is useful for diagnosis of celiac disease in small children. Nevertheless, some patients with celiac disease do not express the typical serological pattern as we show in following three cases of patients with high suspicion of celiac disease proven by biopsy of small intestine. They had negative IgA antibodies against tissue transglutaminase, but positive in IgG class. In addition, the first patient, unlike the other two, didn't have genetic predisposition to celiac disease (HLA-DQ2, HLA-DQ8). Negativity of IgA antibodies against tissue transglutaminase does not necessarily mean either exclusion olCeliac disease or diagnosis of gluten sensitivity.